Ketua Pengawas Atom PBB melawat Iran, berhadapan dengan program nuklear Tehran yang semakin meningkat

(SeaPRwire) –   Ketua Agensi Tenaga Atom PBB telah berjalan pada Isnin, di mana agensinya menghadapi kesukaran yang semakin meningkat dalam memantau program nuklear Iran yang semakin maju dengan pantas ketika ketegangan masih tinggi di Timur Tengah yang lebih luas atas peperangan Israel-Hamas.

Rafael Mariano Grossi telah memberi amaran bahawa Iran mempunyai uranium yang diperkaya hampir ke tahap senjata nuklear yang mencukupi untuk membuat “beberapa” bom nuklear jika ia memilih untuk berbuat demikian. Beliau mengakui agensi itu tidak dapat menjamin bahawa tiada salah satu sentrifuga Iran mungkin telah dipisahkan untuk pengayaan terselindung.

Cabaran itu kini menemui diri mereka terlibat dalam serangan dan Iran, dengan bandar Isfahan kelihatan datang di bawah api Israel dalam minggu-minggu kebelakangan ini walaupun ia dikelilingi oleh tapak nuklear sensitif. Grossi mungkin akan menghadiri persidangan nuklear Iran di sana semasa lawatannya selama dua hari ke Iran.

“Masalah tidak akan hilang,” kata Grossi dalam mesyuarat Lembaga Gabenor Agensi Tenaga Atom Antarabangsa pada bulan Mac. “Mereka hanya akan menjadi lebih buruk. Jadi, kita perlu menangani ini dengan serius.”

Media Iran mengatakan Grossi tiba ke Tehran akan bertemu dengan Menteri Luar Negeri Iran Hossein Amirabdollahian pada petang Isnin. Grossi akan pergi ke Isfahan pada Selasa sebelum kembali ke Vienna, di mana beliau merancang untuk memberi maklum balas kepada wartawan di sana.

Ketegangan telah bertambah antara Iran dan IAEA sejak mantan Presiden Donald Trump pada tahun 2018 menarik diri secara sepihak Amerika Syarikat daripada perjanjian nuklear Tehran dengan kuasa-kuasa dunia. Sejak itu, Iran telah meninggalkan semua had yang dikenakan oleh perjanjian itu terhadap programnya dan memperkayakan uranium ke tahap kemurnian 60% – hampir tahap senjata 90%.

Kamera pengawasan IAEA telah terganggu, manakala Iran telah melarang beberapa daripada pemeriksa paling berpengalaman agensi itu.

Sementara itu, pegawai Iran semakin mengancam mereka mungkin mengejar senjata nuklear.

“Bagi kami, membuat bom atom lebih mudah daripada tidak membina bom atom,” kata Mahmoud Reza Aghamiri, kanselor Universiti Shahid Beheshti Tehran dan pakar dalam fizik nuklear.

Media Iran menyatakan Aghamiri mengakui Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei sebelum ini mengatakan membuat bom atom adalah dilarang.

“Tetapi jika fatwanya dan pandangannya berubah, kami mempunyai keupayaan untuk membina bom atom juga,” tambah Aghamiri.

Komentar Aghamiri mengikuti rentetan yang lain oleh ahli parlimen Iran, mereka dalam Revolusi Bersenjata Iran dan bekas ketua Pertubuhan Tenaga Atom Iran menyarankan Tehran boleh membina bom.

Diplomat Iran selama bertahun-tahun telah menunjuk kepada pengajaran Khamenei sebagai fatwa agama, atau edik, bahawa Iran tidak akan membina bom atom.

“Kami tidak memerlukan bom nuklear. Kami tidak berniat menggunakan bom nuklear,” kata Khamenei dalam ucapan November 2006, menurut transkrip dari pejabatnya. “Kami tidak mendakwa untuk mendominasi dunia, seperti orang Amerika, kami tidak mahu mendominasi dunia dengan kekuatan dan memerlukan bom nuklear. Daya letupan nuklear dan kuasa kami adalah iman kami.”

Tetapi edik sedemikian tidak ditulis dalam batu. Pengganti Khomeini, Grand Ayatollah Ruhollah Khomeini, mengeluarkan fatwa yang menyemak semula fatwa terdahulu sendiri selepas beliau mengambil kuasa berikutan Revolusi Islam 1979. Dan sesiapa yang akan mengikuti Khamenei sebagai pemimpin agung negara boleh membuat fatwa tersendiri menyemak yang sebelum ini dikeluarkan.

Sementara itu, ketegangan dan Israel telah mencapai tahap baru. Tehran melancarkan serangan drone dan peluru berpandu tanpa sebelumnya ke atas Israel selepas perang bayang selama bertahun-tahun antara kedua-dua negara mencapai klimaks dengan serangan Israel yang kelihatannya ke atas bangunan konsulat Iran di Syria membunuh dua jeneral Iran dan orang lain.

Program senjata nuklear Israel sendiri, yang diketahui secara meluas oleh pakar walaupun tidak pernah diakui oleh negara itu, tidak menghalang serangan Iran. Dan kini pakar semakin mencadangkan Iran mungkin mengejar bom itu sendiri selepas serangan besar-besaran ke atasnya.

“Dengan serangan terbuka kecil di tanah Iran oleh AS dan Israel, saya percaya Iran akan menjalankan ujian atom pertamanya,” kata ahli analisis Saeed Leilaz pada bulan April.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.