Kesatuan Eropah merancang untuk mempercepatkan bantuan kewangan ke Mesir, memintas langkah keselamatan biasa

(SeaPRwire) –   berniaga untuk mempercepatkan sebahagian daripada wang bantuan kepada Mesir dengan menggunakan prosedur pembiayaan darurat yang mengelakkan sekatan biasa, menurut presiden cabang eksekutif kesatuan itu.

$1.1 bilion yang dimaksudkan untuk ini adalah sebahagian daripada pakej lebih besar $8 bilion dalam ke negara Afrika Utara itu yang EU umumkan pada 17 Mac.

Mesir selama bertahun-tahun bergantung kepada wang tunai bantuan, sering dari negara-negara Arab Kaya di Teluk, kerana kebimbangan meningkat bahawa tekanan ekonomi dan konflik serantau boleh menggerakkan lebih ramai pendatang dari rantau itu ke pantai Eropah.

Pakej EU termasuk tiga tahun bantuan hibah dan pinjaman mesra untuk negara Arab paling ramai penduduk di dunia. Kebanyakan dana — $5.4 bilion — dikenali sebagai bantuan makro-kewangan, atau MFA, dan akan dibayar terus ke Bank Pusat Mesir.

Ia jarang bagi EU untuk mengelakkan sekatan, tetapi pilihan raya Parlimen Eropah dijadualkan 6-9 Jun — jadual yang jika sekatan dilaksanakan, akan melambatkan penghantaran wang itu.

Dengan pilihan raya itu dalam fikiran, Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen mengumumkan rancangan untuk “operasi MFA darurat sehingga 1 bilion euro” untuk Mesir, menegaskan dalam surat kepada Presiden Parlimen Eropah Roberta Metsola situasi ekonomi dan fiskal negara itu “semakin merosot dengan cepat”.

Surat itu, dilihat oleh The Associated Press, mendahului pengumuman persetujuan dengan Mesir.

Von der Leyen menyalahkan “pendedahan yang sangat besar kepada kesan ekonomi peperangan penuh skala Rusia terhadap Ukraine, peperangan di Gaza dan Sudan, dan serangan Houthi di Laut Merah,” dan berkata ia adalah “penting untuk memastikan bahawa sumbangan pertama yang signifikan” akan sampai ke Mesir menjelang akhir 2024.

Untuk berbuat demikian, suruhanjaya akan menggunakan bahagian jarang digunakan perjanjian EU, Artikel 213, yang memerlukan 27 negara ahli untuk mengesahkan dana — tetapi bukan parlimen, institusi yang dipilih secara demokratik blok itu.

Bahkan ketika COVID-19 merebak pada 2020 dan EU menyelamatkan kerajaan dari Balkan hingga Timur Tengah, langkah ini tidak diambil. Juga tidak digunakan untuk mengekalkan ekonomi Ukraine yang hancur oleh perang, walaupun Kyiv juga mendapat manfaat daripadanya satu dekad lalu, apabila Rusia mengilhak Crimea dan meningkatkan harga gas asli.

Selain mengelakkan keperluan untuk pengawasan parlimen, prosedur pembiayaan darurat juga mengelakkan keperluan untuk penilaian kesan terhadap kesan bantuan.

Von der Leyen berkata parlimen baru yang akan dibentuk selepas pilihan raya EU akan “sama sekali terlibat” untuk baki $4.3 bilion MFA ke Mesir, untuk dibayar apabila Kaherah bersetuju untuk melaksanakan “reformasi lebih menyeluruh”.

Persetujuan itu juga termasuk pelan pelaburan $1.9 bilion dan pinjaman $647 juta, termasuk sekurang-kurangnya $217 juta yang akan pergi ke Mesir untuk “pengurusan migrasi”.

Wang cepat akan menyuntikkan dana yang sangat diperlukan ke dalam ekonomi Mesir, yang terjejas teruk oleh tahun-tahun penjimatan kerajaan, wabak coronavirus, kesan daripada peperangan penuh skala Rusia terhadap Ukraine, dan baru-baru ini, peperangan Israel-Hamas di Gaza.

Biasanya, MFA bertujuan untuk kerajaan dengan masalah ekonomi yang teruk dan untuk menggalakkan mereka memperkenalkan reformasi. Tetapi suruhanjaya mengakui bahawa Mesir “lambat” dalam pembaharuan dasar dan sudah mempunyai “kelewatan reformasi domestik” untuk ditangani.

Migrasi adalah faktor kunci yang menggerakkan persetujuan EU-Mesir. Seperti tahun-tahun sebelumnya, ia akan menjadi isu pilihan raya di EU dan parti arus perdana mahu mengekalkan kedatangan ke tahap rendah untuk menafikan bahan kempen kepada kanan jauh.

Persetujuan di Kaherah tiba hanya beberapa minggu selepas pakatan disepakati dengan Mauritania yang melibatkan wang untuk membantu negara — hab transit utama untuk orang yang bergerak melalui Afrika ke arah Eropah — meningkatkan keselamatan sempadan.

Persetujuan lebih substansial dicapai dengan Tunisia pada Julai lepas, memperluaskan model yang dibangunkan blok dengan Turki pada 2015 untuk menghentikan pendatang mencapai Eropah.

Walaupun pantai Mesir tidak menjadi pelancar utama untuk penyeludup manusia menghantar bot yang penuh ke Pertengahan Laut ke Eropah, Mesir menghadapi tekanan migrasi dari rantau itu, dengan ancaman tambahan bahawa peperangan Israel-Hamas boleh merebak merentasi sempadannya.

Suruhanjaya, diminta oleh AP apa syarat Mesir perlu patuhi untuk menerima pembiayaan darurat, berkata bahawa “keutamaan reformasi yang relevan dan boleh dilaksanakan perlu dipilih dengan mengambil kira landasan masa yang sepadan”.

Laman web suruhanjaya menyatakan bantuan makro-kewangan mesti “bersifat luar biasa” dan bahawa “syarat pra untuk memberikan MFA adalah penghormatan hak asasi manusia dan mekanisme demokratik berkesan.”

Amnesty International telah merayu kepada EU untuk meletakkan pelanggaran hak asasi manusia di pusat hubungan dengan Mesir — dan suruhanjaya mengakui bahawa “cabaran hak asasi manusia di Mesir masih besar.”

Namun, cabang eksekutif EU mengekalkan bahawa “kepimpinan politik di Mesir telah mengambil beberapa langkah memberi lebih penekanan kepada pentingnya penghormatan hak asasi manusia” dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Awal bulan ini, Mesir melayangkan mata wangnya dan mengumumkan persetujuan dengan Tabung Kewangan Antarabangsa untuk meningkatkan pinjaman penyelamatannya dari $3 bilion ke $8 bilion, bergerak untuk mengukuhkan terjejas oleh kekurangan mata wang asing dan inflasi yang meningkat dengan teruk.

Peti wang Kaherah juga akan dipulihkan dengan $35 bilion daripada projek besar-besaran melibatkan konsortium Emirati untuk membangunkan bersama bandar Mediterranean Ras el-Hekma.

Sejak berkuasa pada 2013, Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sissi sangat bergantung kepada negara-negara Teluk Arab, di mana anggaran lebih daripada $100 bilion memasuki Mesir melalui deposit Bank Pusat, bantuan bahan api dan sokongan lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.