Kesan burung flu boleh menular ke lembu di luar AS, ketua program influenza WHO kata

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai berkata pada Selasa ada risiko virus flu burung H5N1 menular ke lembu di negara lain selain Amerika Syarikat melalui burung migrasi.

Pegawai Amerika Syarikat sedang mengesahkan keselamatan susu dan daging selepas mengesahkan virus H5N1 pada 34 kawanan lembu susu di sembilan negeri sejak akhir Mac, dan pada seorang di Texas.

“Dengan virus dibawa merentas dunia oleh burung migrasi, tentu saja terdapat risiko lembu di negara lain terdedah kepada jangkitan,” kata Wenqing Zhang, ketua Program Global Influenza WHO dalam sesi berita di Geneva.

Beliau menekankan semula bahawa WHO menganggap risiko kesihatan awam yang ditimbulkan oleh virus itu kekal rendah tetapi menyeru kewaspadaan.

Apabila diminta menilai ketelusan Amerika Syarikat mengenai wabak itu setakat ini, Zhang berkata badan global itu telah menerima maklumat terkini secara berkala dan memuji keputusan berkongsi urutan genetik virus awal.

“Saya rasa kerjasama (Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit) dan maklumat yang kami terima setakat ini membolehkan kami memantau situasi dan mengemaskini langkah-langkah persediaan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.