Keputusan rayuan akhir Julian Assange bakal dijatuhkan oleh Mahkamah Tinggi British

(SeaPRwire) –   Hakim-hakim di Britain akan membuat keputusan pada Selasa mengenai sama ada pengasas Wikileaks akan diekstradisi ke AS atau jika beliau dibenarkan merayu ekstradisinya.

Dua hakim kanan Mahkamah Tinggi Britain akan membuat keputusan nasib Assange pada Selasa jam 10:30 pagi GMT, atau 6:30 pagi ET. Satu prosiding rayuan penuh mungkin jika Mahkamah Tinggi membuat keputusan menguntungkan Assange pada Selasa tetapi, jika beliau kalah rayuan ini, pilihan yang tinggal akan terhad.

“Ini dia. KEPUTUSAN BESOK,” isteri Assange Stella menulis di X.

Assange, 52, sedang menghadapi tuduhan pengkhianatan untuk menerbitkan dokumen tentera sulit AS 14 tahun lalu tetapi belum pernah diadili di mahkamah AS kerana melarikan diri dari negara itu.

Keputusan Selasa mengikuti prosiding dua hari bulan lalu, yang mungkin menjadi rayuan akhir Assange cuba menghalang ekstradisinya ke AS.

Sekiranya mahkamah tidak membenarkan prosiding rayuan penuh, Assange boleh membuat permintaan terakhir sebelum UK. Penyokong-penyokong beliau takut, bagaimanapun, keputusan tidak menguntungkan pada Selasa akan menyebabkan ekstradisinya.

Assange kemudiannya akan menghadapi perbicaraan di AS kerana dihadapkan dengan 17 tuduhan menerima, memiliki dan berkomunikasi maklumat sulit kepada orang ramai di bawah Akta Pengkhianatan, dan satu tuduhan mengenai konspirasi untuk melakukan serangan komputer.

Jika disabitkan kesalahan, beliau boleh dijatuhi hukuman sehingga 175 tahun di penjara maksimum keselamatan Amerika.

Tuduhan-tuduhan itu dibawa oleh Jabatan Kehakiman pentadbiran Trump atas penerbitan WikiLeaks pada 2010 kabel-kabel bocor oleh penganalisis tentera CIA Chelsea Manning yang merinci dakwaan jenayah perang yang dilakukan oleh kerajaan AS di Iraq, Afghanistan dan kem tahanan Guantanamo Bay, Cuba. Bahan-bahan itu juga mendedahkan contoh-contoh CIA terlibat dalam penyeksaan dan penghantaran.

Beliau telah ditempatkan di sejak beliau dikeluarkan dari Kedutaan Ecuador pada 11 April 2019.

Seorang Hakim Daerah UK menolak permintaan ekstradisi AS pada 2021 atas kemungkinan membahayakan diri jika Assange ditempatkan di penjara AS.

Mahkamah-mahkamah yang lebih tinggi kemudian membatalkan keputusan itu selepas menerima jaminan dari AS mengenai rawatan beliau, dan kerajaan Britain menandatangani perintah ekstradisi pada Jun 2022.

Penuntut undang-undang AS mendakwa pada prosiding bulan lalu bahawa Assange telah meletakkan nyawa orang yang tidak bersalah dalam bahaya dengan menerbitkan bahan-bahan itu dan melampaui bidang kewartawanan dalam usahanya untuk mendapatkan dan menerbitkan dokumen sulit kerajaan AS. Mereka mendakwa Assange menggalakkan dan membantu Manning mencuri fail tentera dan diplomatik yang kemudiannya diterbitkan oleh WikiLeaks, dan melakukan itu membahayakan nyawa.

Mereka tidak menyediakan bukti bahawa WikiLeaks meletakkan sesiapa dalam bahaya dengan menerbitkan dokumen-dokumen itu. Ia juga amalan biasa bagi wartawan meminta sumber menyediakan dokumen atau bahan tambahan.

Pentadbiran Obama pada 2013 memutuskan untuk tidak mengheret Assange atas penerbitan WikiLeaks pada 2010 kerana ia terpaksa juga mengheret wartawan dari agensi berita utama yang menerbitkan bahan yang sama. Bekas Presiden Obama juga mengampunkan Manning pada 2017 atas pelanggaran Akta Pengkhianatan dan kesalahan lain selama tujuh tahun pada Januari 2017, dan Manning, yang telah dipenjarakan sejak 2010, dibebaskan kemudian pada tahun itu.

Tetapi Jabatan Kehakiman di bawah bekas Presiden Trump kemudian bergerak untuk mengheret Assange di bawah Akta Pengkhianatan, dan pentadbiran Biden terus mengejar prosaknya.

CIA juga terdedah mengintai Assange dan peguamnya. Seorang hakim baru-baru ini memutuskan bahawa saman yang dibawa terhadap CIA atas pengintipan lawatannya boleh bergerak maju.

Tiada penerbit yang pernah didakwa di bawah Akta Pengkhianatan sehingga Assange, dan banyak kumpulan kebebasan akhbar menyatakan prosaknya menetapkan precedent berbahaya yang bertujuan untuk mengkriminalisasikan kewartawanan.

Minggu lalu, peguam AS Assange mengatakan pasukan undang-undangnya tidak melihat sebarang petunjuk penyelesaian kes terhadap beliau berikutan laporan bahawa Jabatan Kehakiman AS sedang mempertimbangkan membenarkan beliau mengaku bersalah kepada tuduhan yang dikurangkan.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.