Jordan stesenkan dua helikopter pemadam kebakaran di Cyprus sebelum musim kebakaran hutan panas musim panas

(SeaPRwire) –   Jordan pada Isnin menghantar dua helikopter ke Cyprus untuk membantu melawan kebakaran hutan yang berpotensi sehingga ia boleh menyewa kapal terbang pemadam kebakaran sendiri untuk musim kebakaran panas musim panas.

Menteri Alam Sekitar Cyprus Maria Panayiotou berkata kerajaan Cyprus menganggap pemadam kebakaran dan pencegahan sebagai perkara keselamatan negara dan juga sedang bergerak untuk membeli 10 kapal terbang untuk sebab itu.

Panayiotou mengalu-alukan 18 anggota teknikal, anak kapal dan juruterbang Tentera Udara Diraja Jordan yang akan “berdiri bahu ke bahu dengan kami dalam pemadam kebakaran udara.” Kerajaan Cyprus akan menanggung perbelanjaan misi Jordan melalui penggunaannya. Tidak jelas berapa lama itu akan berlangsung.

Menteri itu berkata anak kapal Jordan akan menjalani latihan segera untuk menyesuaikan diri dengan keadaan tempatan dan akan bersedia operasi dalam masa beberapa hari akan datang.

Helikopter Jordan akan memperkuatkan armada sekurang-kurangnya tiga kapal terbang lain dari polis Cyprus dan, termasuk sebuah helikopter dari dua pangkalan tentera yang Britain mengekalkan di pulau itu, yang akan bersedia panggilan 24 jam sehari.

Penempatan Jordan datang selepas cadangan Cyprus untuk menubuhkan pusat pemadam kebakaran serantau di Cyprus di mana kapal terbang dan teknologi lain boleh dihantar untuk membantu memadamkan kebakaran di negara-negara jiran. Dua tahun lalu, Raja Jordan Abdullah II menawarkan untuk mengekalkan kapal terbang pemadam kebakaran di Cyprus melalui musim kebakaran panas musim panas.

Cyprus, Greece, Jordan telah kerap membantu satu sama lain dalam beberapa tahun kebelakangan ini dengan menghantar pasukan pemadam kebakaran, peralatan dan kapal terbang untuk membantu melawan kebakaran hutan besar-besaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.