Israel menggesa penduduk Palestin untuk berpindah dari Rafah sebelum operasi darat Gaza yang dijangka

(SeaPRwire) –   Israel sedang menyiapkan untuk melancarkan apa yang dijangka menjadi operasi darat di dalam Rafah, sebuah bandar di selatan Gaza di mana kira-kira 1.5 juta orang Palestin telah mencari perlindungan. Tentera Israel telah memulakan arahan berpuluh-ribu orang Palestin yang tinggal di bandar itu untuk berpindah.

Pada Isnin, Angkatan Pertahanan Israel mengarahkan pemindahan Rafah, menandakan bahawa operasi darat yang lama dijanjikan mungkin akan segera berlaku. Tentera Israel telah menggambarkan Rafah sebagai kubu Hamas terakhir yang signifikan selepas tujuh bulan peperangan, dan pemimpin-pemimpinnya berulang kali menyatakan bahawa membersihkan Rafah perlu untuk menewaskan kumpulan militan Islam.

Pada waktu malam, Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant memberitahu bahawa Israel tidak mempunyai pilihan selain bertindak di Rafah selepas pengganas Hamas membawa serangan roket yang membunuh empat askar Israel dari Rafah lebih awal pada hari itu.

Operasi darat yang berpotensi itu datang ketika usaha terakhir oleh pengantara antarabangsa, termasuk CIA, untuk menyusun gencatan senjata telah gagal menghasilkan persetujuan.

Perdana Menteri Israel telah bersumpah untuk menjalankan operasi tentera di Rafah.

Leftenan Kolonel Nadav Shoshani, jurucakap tentera, berkata kira-kira 100,000 orang telah diperintahkan untuk berpindah ke kawasan kemanusiaan berdekatan yang diisytiharkan Israel bernama Muwasi. Beliau berkata Israel telah menerbitkan peta kawasan pemindahan.

Perintah-perintah ini telah dikeluarkan melalui risalah yang dilepaskan melalui udara, pesanan teks dan siaran radio supaya rakyat Palestin boleh mendapatkan maklumat.

“Sesiapa yang ditemui berhampiran organisasi (militan) membahayakan diri mereka dan ahli keluarga mereka. Untuk keselamatan anda, (tentera) mendesak anda untuk segera berpindah ke kawasan kemanusiaan yang diperluaskan,” baca satu risalah.

Beliau berkata Israel telah meluaskan bantuan kemanusiaan ke Muwasi, termasuk hospital bergerak, khemah, makanan dan air.

Tentera Israel berkata di platform media sosial X bahawa ia akan bertindak dengan “kekerasan yang melampau” terhadap pengganas Hamas, dan mendesak penduduk untuk segera berpindah untuk keselamatan mereka.

Langkah itu juga datang ketika pentadbiran Biden dilaporkan telah meletakkan sekatan ke atas penghantaran bekalan peluru buatan Amerika Syarikat ke Israel untuk kali pertama sejak serangan pengganas Hamas yang membunuh pada 7 Oktober.

Dua pegawai Israel memberitahu Axios bahawa bekalan senjata itu dihentikan minggu lepas, meninggalkan pegawai dalam kerajaan Israel bergegas untuk memahami mengapa.

Kira-kira 1.5 juta orang Palestin – lebih daripada separuh penduduk Gaza – berlindung di Rafah, kerana mereka telah dipaksa untuk berpindah dari kawasan-kawasan lain di Jalur Gaza, di tengah

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.