Ekonomi Jepun mesti beralih daripada ‘mod krisis’ kepada pertumbuhan didorong permintaan, kata panel kerajaan

(SeaPRwire) –   Jepun perlu beralih daripada tumpuan dasar kepada stimulus mod krisis ke arah mencapai pertumbuhan didorong permintaan dalam negeri, kata panel kerajaan pada Selasa berikutan keputusan bank pusat untuk menamatkan lapan tahun kadar faedah negatif.

Dalam cadangan kepada majlis ekonomi tertinggi kerajaan, panel itu mendesak perubahan dasar menghadapi kenaikan harga domestik dan kadar faedah, serta pertumbuhan gaji pada paras 30 tahun apabila syarikat menghadapi kekurangan pekerja.

“Dasar ekonomi dan fiskal Jepun perlu beralih daripada pendekatan mod krisis yang berfungsi apabila harga hampir tidak bergerak, ke satu yang menangani kenaikan harga dan pertumbuhan yang semakin kuat,” kata panel itu dalam laporan yang diserahkan kepada mesyuarat majlis pada Selasa.

“Kita perlu mencapai pertumbuhan didorong permintaan domestik dan struktur fiskal mampan,” kata laporan itu, mendesak Jepun untuk melepaskan diri daripada dasawarsa sokongan fiskal dan monetari berat yang telah menyokong ekonomi rapuh.

Cadangan oleh panel dan ahli swasta meletakkan asas untuk menetapkan keutamaan dasar ekonomi jangka panjang kerajaan.

Ahli swasta majlis kerajaan juga menyeru kerjasama berterusan antara BOJ untuk memastikan gaji terus meningkat tahun depan dan seterusnya.

“Dengan BOJ telah menamatkan kadar faedah negatif, dasar monetari telah memasuki peringkat baharu,” kata ahli swasta dalam cadangan bersama mereka. “Kami melihat peluang terbuka untuk mencapai pertumbuhan ekonomi didorong permintaan persendirian.”

Mesyuarat majlis juga membincangkan impak populasi Jepun yang semakin menua ke atas pertumbuhan ekonomi jangka panjang.

Di bawah senario asas yang menganggap ekonomi akan terus berkembang pada kadar semasa, Jepun akan melihat KDNK per kapitanya meningkat hanya 6.2% pada 2060, anggaran Jabatan Kabinet menunjukkan.

Walaupun itu akan naik daripada 4.1% pada 2020, ia akan jauh di bawah 9.6% untuk Amerika Syarikat, 8.1% untuk Jerman, 7.6% untuk Britain dan 7.1% untuk Perancis pada 2060, anggaran itu menunjukkan.

Jepun mempunyai salah satu nisbah penduduk lanjut usia yang semakin meningkat ketika kekurangan buruh dan menyebabkan penyusutan pasaran domestik. Nisbah mereka berusia 65 tahun ke atas dijangka meningkat ke 37.9% pada 2060 daripada 28.6% pada 2020, anggaran itu menunjukkan.

Ekonomi Jepun berkembang 1.0% pada 2022, lebih rendah berbanding 1.8% Jerman dan 1.9% di Amerika Syarikat untuk tahun yang sama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.