Doa ini ‘ajaib’

“GEMBIRANYA saya, doa ini ajaib (tak sangka) dapat jumpa ustaz.

“Saya selalu doa menangis nak jumpa ustaz, saya tak pandai (banyak perkara mengenai) Islam… (tapi) nak berdakwah macam ustaz,” kata Noraini Wong.

Wanita itu menzahirkan impiannya dan menangis saat kali pertama berpeluang bertemu penceramah terkenal, Ebit Lew.

Menurut wanita yang menetap seorang diri di Kampung Laksamana Batu Caves, Selangor, dia memeluk Islam sejak berusia 20 tahun.

“Saya tak pandai mengaji, kadang Tahajud pun susah nak bangun berwuduk.

“Saya rindu mak dan mahu jumpa dia sebab sudah 14 tahun tak jumpa tapi saya takut,” katanya ketika menerima kejutan kunjungan Ebit Lew, hari ini.

EBIT Lew ketika memgunjungi Noraini pagi hari ini. FOTO Ihsan Ebit Lew
EBIT Lew ketika memgunjungi Noraini pagi hari ini. FOTO Ihsan Ebit Lew

Katanya, rumah didiami itu dibeli dengan hasil titik peluhnya menjaja kekacang di tepi jalan dengan menggunakan kerusi roda elektrik.

Sementara itu, Ebit Lew berkata, keinginan mengenali wanita orang kurang upaya (OKU) yang tular sejak semalam itu membawanya ke rumah mualaf itu di Kuala Lumpur, pagi hari ini.

“Saya menangis tengok video tentera pakaikan mask (penutup mulut dan hidung) untuk mak cik ini semalam, terus pagi-pagi lagi saya cari rumahnya.

“Tengok ada anak muda yang baik hati nak pergi rumah tengok mak cik ini tetapi dia tak nak buka pintu.

“Bila saya sampai dan mula buka mask, dia menangis sambil kata ustaz Cina penceramah TV, Ebit Lew.

“Terus saya sebak bila dia kata selalu doa hendak jumpa saya dan berdakwah macam saya,” katanya.

Katanya, dia akan berusaha membantu menunaikan impian wanita itu untuk bertemu ahli keluarganya yang terpisah dan menetap di Singapura.

“Berulang kali dia cakap gembira jumpa saya, impiannya yang sangat besar mahu jumpa ibunya yang sudah 14 tahun tak jumpa.

“Saya sudah ambil nombor telefon adiknya di Singapura untuk berhubung dengan ibunya. Insya-Allah saya akan bawa dia ziarah ibunya nanti. Mohon doa semua,” katanya.

Semalam, rakaman video Noraini yang disantuni seorang anggota tentera membantunya memakaikan penutup mulut dan hidung serta sarung tangan tular di media sosial.

Perkongsian terbabit yang meraih lebih 200,000 kali tontonan serta lebih 26,000 tanda suka mengundang sebak warganet yang menzahirkan penghargaan kepada tindakan murni anggota berkenaan.

  • Lagi berita berkaitan perintah kawalan pergerakan