COVID-19: Rakyat Malaysia di AS terus berharap pandemik berakhir

Kebanyakan daripada mereka yang bekerja di negara Uncle Sam itu ketika dihubungi Bernama menyatakan kebimbangan mereka terhadap pandemik COVID-19 yang melanda AS dengan jumlah kes 629,264 dan 26,708 kematian setakat ini. – Reuters

KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia di Amerika Syarikat (AS) bimbang akan keadaan yang mungkin bertambah buruk kerana negara dengan penduduk ketiga teramai di dunia itu telah merekodkan lebih banyak kematian akibat COVID-19 berbanding negara lain, tetapi mereka tetap berharap agar pandemik ini akan berakhir.

Kebanyakan daripada mereka yang bekerja di negara Uncle Sam itu ketika dihubungi Bernama menyatakan kebimbangan mereka terhadap pandemik COVID-19 yang melanda AS dengan jumlah kes 629,264 dan 26,708 kematian setakat ini, menurut Center for Systems Science and Engineering (CSSE) di Johns Hopkins University setakat 2.00 petang tadi (waktu Malaysia).

Jurutera kualiti proses Adli Shah Adnan, 29, yang tinggal di Bandar Iowa berkata kehidupan berjalan seperti biasa kerana beliau terus bekerja dari rumah tetapi tentu sahaja terdapat beberapa masalah yang dihadapi semasa pandemik itu.

"Saya rasa kunci untuk fokus adalah kesihatan mental anda. Saya agak ekstrovert dan peramah, jadi untuk melawannya, saya masih berjumpa rakan-rakan ketika berjalan-jalan, selagi ia sejauh enam kaki (1.82 meter) dan kurang daripada 10 orang.

"Secara peribadi, saya bekerja dari rumah dan akan berjalan kaki di sekitar kejiranan dan taman berdekatan (yang masih dibuka kecuali taman permainan) sambil menjaga jarak sosial," katanya kepada Bernama.

Menurut Adli Shah, kebanyakan negeri telah menetapkan arahan 'shelter-in-place' (duduk di rumah) yang sama dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tetapi tanpa kuasa penuh daripada pihak berkuasa.

"Perniagaan yang bukan keperluan utama ditutup, restoran hanya membenarkan pengambilan atau penghantaran, sekolah ditutup, tiada perhimpunan lebih daripada 10 orang dan mengamalkan jarak sosial sejauh enam kaki.

"Di Iowa, gabenor tidak menetapkan arahan 'shelter-in-place' tetapi banyak langkah diambil yang sama dengan arahan itu," katanya.

Sementara itu, ahli psikoterapi Ezza Melina Mustaffa, 28, yang tinggal di Chicago, Illinois berkata keadaan wabak itu di AS terus meningkat dan di seluruh negara berada dalam fasa percepatan pandemik yang agak menakutkan.

"Terdapat kekurangan peralatan perlindungan diri seperti topeng N95 dan hospital juga mengalami kekurangan katil dan ventilator.

"Gabenor Illinois, J.B. (Jay Robert) Pritzker mengeluarkan arahan 'shelter-in-place' di seluruh negeri untuk semua penduduk Illinois yang bermula 21 Mac lepas," katanya dan menambah arahan itu akan berakhir 30 April, dengan ramalan ia mungkin dilanjutkan.

Perintah itu katanya, bermaksud wajib bagi semua orang untuk duduk di rumah dengan pengecualian bagi mereka yang bekerja dalam perkhidmatan perlu dan di bawah perintah itu mereka dibenarkan berjalan kaki, ke kedai runcit, stesen minyak dan farmasi.

"Daripada pemerhatian saya, orang ramai mengikuti arahan itu dan mengamalkan jarak fizikal. Saya masih berlari atau berjalan-jalan di luar dan melihat orang lain juga melakukan perkara sama sambil menjaga jarak antara mereka.

"Bukan itu sahaja, saya juga perasan jalan-jalan di Chicago senyap sunyi dan orang ramai mula memakai penutup hidung dan mulut ketika berada di luar. Melihat bandar yang sibuk kini kosong begitu mengerikan dan menakutkan," katanya.

Ditanya sama ada beliau mengikuti perkembangan Malaysia memerangi COVID-19, katanya beliau mengikutinya tetapi mengehadkan pembacaan berita ketika waktu ini sebagai langkah untuk menguruskan tekanan dan kegelisahannya sendiri.

Mengenai kelangsungan hidupnya di AS, Ezza Melina berkata beliau melakukan yang terbaik untuk kekal selamat dan sihat.

"Rakan serumah saya tidak keluar rumah selama beberapa minggu, dan kami membeli barang keperluan untuk dua minggu dan memastikan kami membeli makanan atau bekalan yang cukup tanpa berlebihan dan peka dengan keperluan orang lain juga.

"Rak-rak di pasar raya untuk barang yang tidak mudah rosak masih kosong, kali terakhir kami lihat, jumlah pasta, tepung, barang dalam tin dan beras yang ada di pasar raya juga agak terhad," katanya.

Sebagai profesional dalam kesihatan mental, Ezza Melina berkata beliau melihat kesan psikologi trauma kolektif ini dan pada masa sama beliau juga mengalaminya, menjadikannya unik dan sangat sukar.

Bagi Ryan Chong, 31, yang tinggal di Bandar New York berkata kini sudah lima minggu sejak New York berada dalam mod kuarantin dengan kebanyakan tempat ditutup kecuali perkhidmatan perlu.

Beliau berkata kebanyakan orang memakai penutup hidung dan mulut dan ada yang memakai sarung tangan, manakala beberapa tempat di Bandar New York seperti Times Square atau Fifth Avenue tidak kelihatan ramai pejalan kaki atau kenderaan.

"Saya menyibukkan diri. Saya tidak mempunyai kerja selama lima minggu walaupun industri saya boleh beroperasi dengan sistem bekerja dari rumah, kejatuhan ekonomi mendesak banyak kerja tertangguh dan menyebabkan banyak pekerjaan dibatalkan.

"Justeru, saya menggunakan pencetak 3D di rumah membuat pelindung muka untuk profesional perubatan. Saya telah menghantarnya ke dua hospital setakat ini dan kumpulan ketiga sedang disiapkan," kata pemodel 3D bebas sambil menjelaskan beliau menerima sumbangan melalui hospital untuk membuat pelindung muka tetapi tidak membuat sebarang keuntungan daripadanya.

Beliau juga berharap semuanya akan kembali normal walaupun mengakui hakikatnya sukar untuk melakukannya.

"Tidak mungkin kita dapat kembali kepada apa yang kita anggap normal sebelum ini. Saya juga berharap kerajaan akan belajar daripada kesilapan dan mengambil langkah-langkah untuk memastikan pandemik akan datang tidak akan tersebar luas seperti masa ini," katanya.

Menurut CSSE di Johns Hopkins University setakat 2.00 petang hari ini (waktu Malaysia), terdapat 207,512 jumlah kes COVID-19 dengan 9,999 kematian di New York, jumlah tertinggi di negeri-negeri lain di AS setakat ini.

— BERNAMA