COVID-19: Rakyat Amerika ‘borong’ kelengkapan gunting rambut, bercukur

Orang ramai terpaksa membeli barang kelengkapan untuk menggunting rambut dan bercukur sendiri.

PADA peringkat awal wabak COVID-19 melanda, kedai-kedai di Amerika Syarikat melaporkan kerap kehabisan bekalan sabun pencuci tangan, cecair pembasmian kuman dan tisu tandas.

Kini selepas beberapa minggu, keperluan orang ramai sudah berbeza, apabila rangkaian pasar raya besar seperti Walmart melaporkan kehabisan bekalan gunting rambut dan pewarna rambut pula.

"Orang ramai tidak keluar rumah, kepentingan mereka sudah bertukar," kata Ketua Pegawai Eksekutif Walmart, Doug McMillon, kepada CNN.

Salon rambut dan butik kecantikan ditutup, membuatkan orang ramai terpaksa membeli barang-barang yang diperlukan sendiri.

"Mereka kini membeli barang-barang untuk keperluan penjagaan diri. Ramai yang sudah rimas dan terpaksa potong rambut dan mencukur misai serta jambang sendiri," tambah McMillon.

Selain itu, pelanggan juga memilih untuk membeli permainan seperti permainan kad, board games dan papan susun suai untuk mengisi masa lapang.

Monique Campbell, pemilik sebuah butik rambut dan kecantikan di Dallas, memberitahu agak tertekan apabila terpaksa menutup perniagaan dalam tempoh yang lama, tetapi dia memahami ia sesuatu yang perlu dilakukan.

"Kalau minta penata rias datang ke rumah anda sekalipun, ia masih berisiko tinggi.

"Saya tidak mahu dijangkiti atau menjangkiti orang lain semata-mata hanya kerana mahu memastikan rambut anda nampak cantik," katanya.