COVID-19: AS umum guna ubat Remdesivir rawat pesakit parah

Jelas Trump, kebenaran bagi penggunaan ubat itu dibuat Pentadbiran Makanan dan Ubatan Amerika (FDA). – AP Photo/Alex Brandon

PIHAK berkuasa Amerika Syarikat (AS) mula membenarkan penggunaan ubat Remdesivir yang masih dalam kajian untuk merawat pesakit COVID-19 semasa kecemasan.

Ini merupakan ubat pertama yang didapati telah membantu sebilangan pesakit untuk pulih dengan cepat ketika angka kematian akibat pandemik itu telah membunuh lebih 237 ribu orang di seluruh dunia.

Pengumuman mengenainya dibuat Presiden AS, Donald Trump di White House

Jelasnya, kebenaran bagi penggunaan ubat itu dibuat Pentadbiran Makanan dan Ubatan Amerika (FDA).

“Saya dengan sukacitanya mengumumkan bahawa Gilead kini mempunyai EUA (kebenaran penggunaan kecemasan) dari FDA untuk ubat Remdesivir dan anda tahu ia adalah kerana ia mendapat banyak perhatian juga di surat khabar dan media sejak akhir ini serta merupakan rawatan yang penting untuk merawat pesakit COVID-19 yang dimasukkan ke hospital.

“Ini sesuatu yang saya bincangkan bersama dengan Dr Stephen Hahn (Pesuruhjaya FDA) dan Dr Fauci. Saya juga berbincang bersama Dr Debra Birx mengenainya.

“Ini adalah situasi yang menyakinkan. Kami telah bekerjasama dengan pasukan di FDA, NIH dan Gilead untuk menerajui perkongsian awam-swasta untuk melaksanakannya dengan cepat,” katanya.

Kata Trump, pengumuman itu dibuat selepas kajian awal menunjukkan ubat Remdesivir memendekkan waktu pemulihan sehingga 31 peratus atau purata kira-kira empat hari bagi pesakit COVID-19 yang dirawat di hospital.

Kajian ke atas 1,063 pesakit yang diberikan ubat Remdesivir menunjukkan, purata pesakit dibenarkan keluar dari hospital adalah 11 hari, berbanding 15 hari sebelum ini, untuk pesakit rawatan biasa.

Ubat ini juga dilaporkan dapat mengurangkan kematian, namun kajian menyeluruh belum dibuat mengenainya.

Ubat Remdesivir dihasilkan syarikat farmaseutikal AS, Gilead Sciences itu bagaimanapun masih lagi belum menerima kelulusan rasmi bagi penggunaannya.