COVID-19: 47 kes baharu dicatat di Singapura, jumlah keseluruhan 926

Singapura hari ini mengesahkan tambahan 47 kes baharu jangkitan COVID-19 di republik ini.

SINGAPURA: Kementerian Kesihatan (MOH) Singapura hari ini mengesahkan tambahan 47 kes baharu jangkitan COVID-19 di republik ini, menjadikan jumlah keseluruhan 926 kes.

Daripada 47 kes positif itu, 16 adalah kes import dengan satu kes melibatkan seorang lelaki warga Malaysia berusia 33 tahun, pemegang Pas Kerja Singapura.

"Dia kini dirawat di Pusat Kebangsaan bagi Penyakit Berjangkit (NCID)," menurut MOH dalam kenyataan di sini hari ini.

MOH berkata 16 kes yang diimport itu mempunyai sejarah perjalanan ke Australia, Eropah, ASEAN dan negara lain di Asia.

Jumlah 31 yang lain adalah kes tempatan yang tidak mempunyai sejarah perjalanan ke luar negara baru-baru ini, menurut kenyataan itu lagi.

Menurut MOH, satu lagi kes juga direkodkan daripada sektor penjagaan kesihatan awam melibatkan seorang lelaki warganegara India berusia 22 tahun yang merupakan pemegang Pas Jangka Panjang yang tidak mempunyai sejarah perjalanan baru-baru ini.

Bertugas sebagai jurukemas di Hospital Umum Changi Singapura (CGH), dia kini dirawat di bilik isolasi hospital yang sama.

Mengemas kini mengenai kes yang telah disahkan, MOH berkata 12 lagi kes jangkitan COVID-19 telah didiscaj, menjadikan jumlahnya meningkat kepada 240.

Daripada 423 kes yang masih dirawat di hospital, kebanyakannya stabil atau bertambah baik manakala 22 berada dalam keadaan kritikal di unit rawatan rapi, menurut MOH.

Sehingga tengah hari, MOH mengenal pasti 13,452 kontak rapat yang telah dikuarantin.

— BERNAMA