Cadangan undang-undang Rusia untuk merampas aset mereka yang ‘mencemarkan’ tentera maju ke Putin

(SeaPRwire) –   Selepas perbincangan ringkas, dewan atasan parlimen pada hari Rabu sebulat suara menyokong undang-undang yang akan membenarkan pihak berkuasa merampas wang, barang berharga dan aset lain daripada orang yang disabitkan menyebarkan “maklumat palsu” secara sengaja tentang tentera negara itu.

, yang diluluskan dengan sama cepatnya oleh dewan bawahan minggu lepas, dijangka akan menerima tandatangan Presiden Rusia Vladimir Putin dan menjadi undang-undang tidak lama lagi.

Pengerusi dewan bawahan, Vyacheslav Volodin, telah berkata langkah itu akan memperkukuh hukuman bagi “pengkhianat yang melemparkan lumpur ke atas negara kita dan tentera kita” dan “menyita harta mereka yang biadab itu, wang dan barang berharga lain.”

Pegawai Rusia telah menggunakan undang-undang sedia ada terhadap “mencemarkan” tentera yang meliputi kesalahan seperti “membenarkan keganasan” dan menyebarkan “berita palsu” tentang angkatan bersenjata untuk menutup mulut pengkritik Putin. Aktivis berbilang, penulis blog dan rakyat biasa Rusia telah menerima hukuman penjara panjang.

Undang-undang baru itu akan terpakai kepada orang yang disabitkan menggalakkan secara awam “aktiviti ekstrimis” dan memanggil tindakan yang boleh menjejaskan keselamatan negara atau “mencemarkan” tentera bersenjata. Mencemarkan tentera Rusia menjadi kesalahan jenayah di bawah undang-undang yang diluluskan sebagai sebahagian daripada tindakan kerajaan menyekat pembangkang selepas Moscow menghantar tentera ke Ukraine pada Februari 2022.

Rang undang-undang itu tidak termasuk harta tanah di kalangan aset yang boleh dirampas. Undang-undang Soviet zaman dahulu membenarkan rampasan perumahan untuk pelbagai kesalahan jenayah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.