Rusia melepaskan $9 juta aset beku ke Korea Utara ditukar senjata: laporan

(SeaPRwire) –   Rusia telah melepaskan jutaan dolar dalam aset kewangan beku kepada Korea Utara sebagai pertukaran dengan senjata, menurut laporan.

Kira-kira $9 juta telah dibebaskan selepas penyediaan senjata untuk pencerobohan Rusia ke Ukraine, menurut laporan dari The New York Times.

Laporan itu mengutip beberapa pegawai perisikan dari Amerika Syarikat dan United Kingdom.

$9 juta itu hanyalah sebahagian daripada kira-kira $30 juta aset Korea Utara yang dibekukan yang dipegang dalam bank swasta.

Pegawai perisikan tanpa nama yang dimaklumkan kepada akhbar New York Times bahawa wang yang dibebaskan kemungkinan akan digunakan untuk membeli minyak mentah.

Mereka juga mendakwa kepada akhbar itu bahawa syarikat hadapan Korea Utara telah membuka akaun lanjut di bank-bank berpusat di negeri Ossetia Selatan di rantau Caucasus.

Kerjasama kewangan yang dilaporkan itu hanyalah yang terbaru dalam usaha kerjasama meluas yang didokumenkan antara rejim Korea Utara yang memerintah dan Moscow.

Korea Utara telah dituduh menyediakan tentera Rusia dengan bekalan senjata berterusan, membantu serangan mereka terhadap Ukraine jiran, manakala Rusia dituduh melanggar sanksi bantuan kewangan terhadap Korea Utara.

Amerika Syarikat dan Korea Selatan secara rasmi mendakwa Korea Utara menyediakan Rusia dengan senjata, termasuk artileri dan peluru berpandu, untuk membantu mengisi semula bekalan mereka yang terjejas oleh perang mereka di Ukraine. Sebagai balasan, Korea Utara didakwa menerima wawasan teknologi dan tentera.

Kumpulan penyiasatan konflik Armament Research (CAR) mendakwa pada bulan lepas peluru berpandu Rusia yang dilancarkan ke Ukraine ditandakan dengan aksara Korea.

Conflict Armament Research (CAR) mendokumenkan temuan mereka dalam laporan, mengatakan sebahagian bangkai dari peluru berpandu itu ditandakan secara manual dalam bahasa asing.

“Pada barometer didokumenkan di Ukraine pada 11 Januari, 2024, sebagai sebahagian daripada bangkai peluru berpandu, penyiasat CAR menyaksikan label dengan tulisan tangan Korea (Hangul) aksara ‘ᄌ’,” mendakwa laporan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.