Britain mungkin mengiktiraf negara Palestin merdeka sebelum satu dicipta secara rasmi, diplomat UK kata

(SeaPRwire) –   Britain boleh mengiktiraf negara Palestin merdeka sebelum proses rasmi pembentukannya disepakati antara Israel dan Palestin, menurut Ketua Diplomatik Britain.

Setiausaha Luar Britain David Cameron memberitahu Agensi Berita Associated Press di Lubnan pada Khamis bahawa Britain boleh bergerak secara bersendirian untuk mengiktiraf negara Palestin sebelum perbincangan yang boleh mengambil masa bertahun-tahun mengenai penyelesaian dua negara, menyifatkannya “sangat penting untuk keamanan dan keselamatan jangka panjang rantau ini.”

“Apa yang perlu kita lakukan adalah memberikan rakyat Palestin satu landasan ke arah masa depan yang lebih baik, masa depan yang mempunyai negara sendiri,” Cameron juga bekas Perdana Menteri Britain. “Ini boleh menjadi sesuatu yang kita pertimbangkan semasa proses ini, semasa kemajuan ke arah penyelesaian, menjadi lebih nyata.”

Walaupun idea penyelesaian dua negara pernah dibincangkan sebelum ini, tiada perbincangan substantif sejak 2009.

Negara-negara Barat, termasuk Britain dan Amerika Syarikat, menyokong idea negara Palestin merdeka yang wujud dengan yakin hasil dua negara boleh menjadi penyelesaian kepada ketegangan di seluruh rantau ini.

Cameron berkata idea itu hanya akan diteruskan selepas gencatan senjata di Gaza dilaksanakan, dengan berkata langkah pertama perlu menjadi “penangguhan pertempuran” di Gaza yang akhirnya boleh menjadi “gencatan senjata yang kekal dan berterusan.”

Pengiktirafan UK ke atas negara Palestin “tidak boleh datang pada permulaan proses, tetapi ia tidak perlu menjadi pada akhir proses,” tambahnya. UK juga akan mengiktiraf negara itu di katanya.

Beliau menjelaskan tiada pengiktirafan boleh datang sementara Hamas, yang disenaraikan sebagai kumpulan pengganas asing, terus memerintah di Gaza “kerana anda tidak boleh mempunyai penyelesaian dua negara dengan Gaza masih dikawal oleh orang yang bertanggungjawab atas serangan keganasan 7 Oktober.”

Petikan itu merujuk kepada serangan keganasan Hamas terhadap komuniti sempadan Israel pada 7 Oktober 2023 yang mengorbankan lebih 1,200 orang di Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.