Kumpulan wakil Iran mengancam lebih serangan ke atas tentera AS

(SeaPRwire) –   Sebuah kelompok wakil Iran telah berjanji untuk meneruskan serangan terhadap tentera Amerika Syarikat selepas tiga askar Amerika Syarikat terbunuh dalam serangan drone di Jordan pada Ahad.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan Jumaat, Harakat al-Nujaba, salah satu milisi Iraq yang paling kuat, mengumumkan bahawa ia merancang untuk meneruskan operasi tentera terhadap pasukan Amerika Syarikat manakala faksi bersekutu menarik diri daripada serangan mereka selepas pentadbiran Biden menyatakan akan ada pembalasan.

Akram al-Kaabi, pemimpin kumpulan itu, memanggil untuk penamatan operasi tentera Israel di Gaza dan penarikan “pendudukan Amerika di Iraq,” dalam kenyataan yang diletakkan di X.

Pengumuman itu datang selepas Kataib Hezbollah, milisi Iraq berkuasa lain yang bersekutu dengan Iran, yang ditinjau dengan teliti oleh kerajaan Amerika Syarikat, berkata pada Selasa bahawa ia akan “menangguhkan operasi tentera dan keselamatan terhadap pasukan pendudukan” untuk mengelakkan memalukan kerajaan Iraq.

Al-Nujaba, yang muncul daripada milisi Asa’ib Ahl al-Haq yang lebih besar pada tahun 2013, telah berjuang baik terhadap pasukan pembangkang di Syria dan Kumpulan Negara Islam di Iraq.

Pertubuhan , sebuah gabungan milisi bersekutu Iran yang Amerika Syarikat salahkan atas serangan maut di Jordan, telah melancarkan lebih daripada 160 serangan ke atas pangkalan yang menjadi tuan rumah tentera Amerika Syarikat di Iraq dan Syria sejak 7 Oktober, di tengah-tengah ketegangan atas sokongan Amerika Syarikat terhadap Israel dalam perang Gaza yang sedang berlangsung.

Bait Putih berulang kali menyatakan akan ada tindak balas terhadap pembunuhan tiga askar Amerika Syarikat di Jordan.

jurucakap keselamatan kebangsaan John Kirby berkata pada Rabu tindak balas itu akan datang “pada masa kami sendiri, pada jadual kami sendiri,” dan bahawa “perkara pertama anda lihat tidak akan menjadi yang terakhir.”

mengenali mereka yang terbunuh dalam serangan itu sebagai Sgt. William Jerome Rivers, 46, dari Carrollton, Georgia; Spc. Kennedy Ladon Sanders, 24, dari Waycross, Georgia; dan Spc. Breonna Alexsondria Moffett, 23, dari Savannah, Georgia. Tentera Simpanan mengumumkan pada Selasa bahawa ia telah mempromosikan Sanders dan Moffett secara anumerta ke pangkat sersan.

Selain yang terbunuh, sekurang-kurangnya 34 anggota perkhidmatan cedera, termasuk sekurang-kurangnya lapan anggota yang cedera memerlukan evakuasi dari Jordan untuk rawatan tahap yang lebih tinggi, walaupun mereka dipercayai dalam keadaan stabil.

Walaupun serangan itu dilancarkan oleh milisi bersekutu Iran di Iraq, Amerika Syarikat sebelumnya menyatakan bahawa ia akhirnya bertanggungjawab ke atas insiden itu.

Kirby menunjukkan tindak balas Amerika Syarikat akan “menjadi tindak balas dalam masa” dan bahawa ia tidak akan terhad kepada “satu kali sahaja,” walaupun beliau tidak memperincikan.

Digital’s Anders Hagstrom, ‘ Liz Friden dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.