Bapa askar IDF yang dibunuh kata pengganas Hamas cuba jual kepala anaknya sebanyak $10,000

(SeaPRwire) –   Bapa mangsa tentera IDF mendedahkan pemberontak Hamas pernah cuba jual kepala anaknya dengan harga $10,000.

“Ini hanyalah kekejaman barbarisme yang gila,” kata David Tahar dalam temubual dengan Saluran 14. Beliau cuba selama berbulan-bulan untuk mencari kepala anaknya selepas IDF memulihkan mayatnya berikutan serangan 7 Oktober, dengan berkata, “Seorang bapa perlu mengetahui segala-galanya tentang anak-anaknya.”

“Dari CT scan yang saya terima baru-baru ini, tubuhnya penuh dengan serpihan, dan sayangnya tubuh Adir juga disalahgunakan selepas dia dibunuh,” dakwa bapanya.

David Tahar memberitahu Digital bahawa pengganas membunuh anaknya, Koperal Adir Tahar, 19 tahun, dengan peluru berpandu anti-kereta kebal selepas dia membantu menyelamatkan beberapa rakan sepasukannya. Tentera yang anaknya berkhidmat, dan pengganas kemudian memenggal kepala Adir Tahar.

David Tahar mendakwa bukti menunjukkan pengganas menembak mayat Adir Tahar dengan senjata api selepas dia mati. IDF hanya dapat mengenal pasti mayat Adir Tahar berdasarkan lencana identiti, ujian DNA dan barang peribadi dalam poketnya, lapor The Times of Israel.

Bapa David berkata bahawa “pada malam Selasa, saya melihat Adir sebelum saya mengkebumikannya, saya menerima peti mayatnya dan saya membukanya dan di situ, saya nampak bahawa dia hilang kepalanya.”

Beliau menggambarkan momen mengerikan itu sebagai “salah satu momen paling sukar yang boleh dialami oleh seorang lelaki ialah melihat anaknya berbaring, mati, terutamanya apabila dia berbaring tanpa kepala. Ia adalah salah satu perasaan yang paling mengerikan di dunia,” katanya kepada Digital.

Laporan menyatakan nasib kepala Adir Tahar akhirnya diselesaikan selepas pasukan tentera Israel mengetahui daripada mereka telah cuba menjual kepala tentera IDF dan memberikan butiran di mana pasukan boleh mendapatkannya.

Unit elit dikerahkan ke Dataran Tengah Gaza mendapati kepala itu dalam beg dalam peti sejuk di Dataran Palestin, menurut stesen TV Israel i24. DNA dan rekod gigi mengenal pasti ia sebagai kepala Adir Tahar, dan ia dikembalikan ke Israel.

David Tahar memberitahu Digital tentang anaknya. “Amir adalah seorang budak yang sangat pintar, budak yang rendah hati, budak yang sangat berbakat, budak yang dicintai, budak yang cuba mencipta persatuan antara kawan-kawannya, antara ahli keluarganya. Adir adalah anak ketiga daripada empat orang, kanak-kanak yang benar-benar istimewa: kanak-kanak yang cuba membawa hanya kebaikan ke dunia… Adir adalah kanak-kanak yang peduli terhadap orang lain. Dia sentiasa akan peduli terhadap kawan-kawannya. Dia sangat bangga menjadi dalam Briged Golani.” Briged Golani adalah salah satu unit terkenal IDF.

Bapa Amir menyatakan beliau telah menubuhkan satu cara untuk mengekalkan kenangan anaknya melalui

IDF mengesahkan kematian Adir tetapi tidak dapat mengesahkan percubaan untuk menjual kepala itu dengan harga $10,000.

David Adir memberi amaran bahawa dunia perlu bangun kepada apa yang dihadapi Israel hari ini, atau negara-negara lain boleh mengalami nasib yang sama di tangan “orang barbar.” “Dunia perlu bangun dan mengeluarkan… mereka yang membenci hidup dan mengagungkan kematian.”

Kekejaman yang dilakukan oleh pengganas Hamas kebanyakannya tidak dilihat oleh arus perdana media, dengan Telegram banjiri dengan video keganasan dari 7 Oktober serta rakaman kompilasi ditunjukkan kepada penonton terpilih, termasuk wartawan dan politik di seluruh dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.