Ahli-ahli aktivis melempar sup kepada Mona Lisa di Louvre dalam protes iklim

(SeaPRwire) –   Dua orang aktivis iklim melempar sup ke kaca pelindung lukisan terkenal Mona Lisa di Muzium Louvre di Paris sambil berteriak slogan menyokong sistem makanan yang lestari.

Video yang dimuat naik ke media sosial menunjukkan dua wanita dengan tulisan “Riposte Alimentaire” pada baju t-mereka melalui halangan keselamatan untuk mendekati lukisan sebelum melempar sup ke kaca pelindung karya mahaguru Leonardo da Vinci itu, lapor Associated Press.

“Apa yang paling penting?” mereka berteriak. “Seni, atau hak untuk makanan dan sistem pertanian yang sihat dan lestari?”

“Sistem pertanian kita sakit. Petani kita mati ketika bekerja,” tambah mereka.

kemudian boleh dilihat meletakkan panel hitam di hadapan Mona Lisa dan meminta pengunjung untuk mengosongkan bilik. Staf memberitahu BBC bahawa sup labu disemburkan pada lukisan oleh ahli gerakan alam sekitar pada pukul 10 pagi waktu tempatan, tetapi tiada kerosakan pada karya seni itu.

Polis Paris berkata dua orang ditahan berikutan insiden itu.

Serangan itu berlaku ketika petani Perancis membantah beberapa isu, termasuk gaji rendah.

Riposte Alimentaire mengaku bertanggungjawab atas serangan itu di X, platform media sosial yang dahulunya dikenali sebagai Twitter.

Di laman webnya, kumpulan itu menyatakan kerajaan Perancis melanggar dan menyeru agar sistem insurans kesihatan negara yang disokong kerajaan dilaksanakan untuk memberi rakyat akses lebih baik kepada makanan sihat sambil memberi petani pendapatan yang layak, lapor AP.

Petani Perancis yang marah telah menggunakan trak mereka selama beberapa hari untuk menubuhkan sekatan jalan dan memperlahankan lalu lintas di seluruh Perancis untuk mendapatkan bayaran yang lebih baik untuk hasil tanaman mereka, kurang birokrasi dan perlindungan terhadap import murah. Mereka juga membuang sisa pertanian yang busuk di pintu pejabat kerajaan.

Pada Jumaat, kerajaan mengumumkan beberapa langkah yang petani kata tidak sepenuhnya menangani tuntutan mereka. Ini termasuk “menyederhanakan drastik” beberapa prosedur teknikal dan pengakhiran berperingkat cukai diesel untuk kenderaan pertanian.

Beberapa petani mengancam akan berkumpul di Paris, bermula Isnin, untuk menyekat laluan utama ke ibu negara.

Pada Mei 2022, seorang lelaki melempar kek ke kaca perlindungan dalam apa yang kelihatan sebagai protes iklim.

Penunjuk perasaan – seorang lelaki muda berpura-pura sebagai wanita tua dalam kerusi roda – menyerang kaca dan cuba memecahkannya pada Ahad. Seorang saksi mengeluarkan tweet bahawa lelaki itu kemudian “mengoleskan kek di kaca, dan melempar bunga di mana-mana” sebelum ditangkap keselamatan.

‘ Haley Chi-Sing, Reuters dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.