Bagaimana The Morning Show Menulis Semula Kebocoran Maklumat Sony 2014 Yang Terkenal

Dalam episod kedua musim ketiga Apple TV+ The Morning Show, penonton mengetahui bahawa rangkaian UBA telah menjadi mangsa serangan siber seluruh bilik berita. Hos Morning Show syarikat itu berada di tengah-tengah penggambaran siaran hari itu apabila peralatan mula mengalami kesulitan teknikal: teleprompter terputus, penerbit terkunci dalam bilik edit, dan semua telefon talian tetap tidak berfungsi. Pasukan itu bersatu untuk cuba mendapatkan semula kawalan keadaan yang berantakan ini apabila kuasa benar-benar padam. Pada mulanya, mereka percaya ada penembak aktif di bangunan itu dan berlindung. Selepas mereka mendapatkan semula kuasa, bagaimanapun, mereka sedar pihak luar telah membajak sistem mereka.

Peretas, identiti mereka kekal tidak diketahui sepanjang episod itu, berkomunikasi dengan Cory Ellison (Billy Crudup) – Presiden Rangkaian UBA – dan memaklumkannya bahawa mereka mempunyai video intim Bradley Jackson (Reese Witherspoon) yang dihantar kepada Laura Peterson (Juliana Margulies), yang Jackson telah terlibat secara romantis. Peretas berjaya mendapatkan akses kepada banyak jenis data yang berbeza dan menuntut agar UBA membayar $50 juta, atau video itu akan bocor kepada orang ramai. Apabila dia membawa ini ke lembaga pengarah, mereka enggan membayar, dan Jackson terpaksa pergi ke televisyen langsung dan memberi amaran kepada penonton bahawa “beberapa perkara mungkin terbongkar, perkara peribadi, yang tidak pernah bertujuan untuk dikongsi.”

Jika adegan ini nampak biasa, itu kerana rancangan ini kelihatan mencerminkan peristiwa serangan Sony pada tahun 2014. Secara ringkasnya, sekumpulan peretas bernama The Guardians of Peace telah mendapat akses kepada komputer Sony bersama-sama dengan gunung maklumat, e-mel, dan data. Mereka berkomunikasi dengan syarikat itu di Pastebin dan mengancam akan “melakukan tindakan pengganas terhadap pawagam” yang menayangkan filem The Interview – komedi satira dibintangi James Franco dan Seth Rogen, di mana dua wartawan Amerika membunuh pemimpin Korea Utara Kim Jong Un. Peretas dipercayai mempunyai semacam hubungan dengan Korea Utara, walaupun kepimpinan negara itu menafikannya.

Penjenayah siber berjaya mengakses jumlah besar maklumat sensitif, termasuk nombor Kad Keselamatan Sosial, maklumat perubatan dan gaji, filem dan skrip yang belum dikeluarkan, dan juga nama samaran hampir sedozen selebriti Hollywood. Terdapat juga e-mel bocor antara bekas pengerusi hiburan Sony Amy Pascal dan penerbit Scott Rudin, di mana mereka melawak tentang ras bekas presiden Barack Obama. Menurut laporan dari 2015, serangan itu menelan kos syarikat sebanyak $15 juta.

Memandangkan keadaan keselamatan siber yang lebih baik pada hari ini, serangan besar-besaran ini hampir sedekad kemudian mungkin kelihatan seperti bahan fiksyen kontemporari bagi siri TV. Tetapi Suman Jana, profesor sains komputer di Columbia University, berkata pencerobohan sebegini masih “sangat mungkin.” Dia memberitahu TIME bahawa semua yang diperlukan oleh peretas ialah akses kepada satu mesin dalam rangkaian syarikat itu, dan serangan boleh “merebak dari sana.” Satu cara biasa untuk mendapatkan akses ialah melalui e-mel phishing – e-mel palsu yang dihantar oleh peretas dengan pautan yang membolehkan mereka mengakses peranti. Setelah peretas mendapat akses ke peranti seseorang pekerja, mereka mungkin tidak mempunyai apa yang mereka cari, jadi mereka boleh mula “melompat dari mesin pekerja itu ke mesin orang lain dan mula mengumpulkan semua data ini dan menghantarnya ke mana-mana.” Rangkaian syarikat yang lebih baru telah direka dengan serangan ini dalam fikiran, jadi ia dibina dengan “pembahagi” untuk menyukarkan melompat dari satu komputer ke komputer lain, katanya.

Jana memberitahu TIME bahawa syarikat juga telah meletakkan lebih banyak dasar untuk memerangi jenis serangan ini, seperti membuat kata laluan lebih panjang dan sukar diteka, serta latihan yang luas untuk mengesan e-mel yang mencurigakan ini. “Saya rasa keparahan serangan ini mungkin akan turun sedikit, bergantung pada organisasi dan betapa baik perancangannya,” kata Jana, “Ia pasti boleh berlaku, dan saya rasa ia berlaku dengan agak kerap.”

Pada akhir episod kedua The Morning Show, isu itu masih besar, dengan persoalan tentang siapa di sebalik serangan siber itu, meninggalkan penonton menerka-nerka. Keputusan lembaga pengarah untuk tidak membayar tebusan kelihatan mungkin akan menyebabkan masalah selanjutnya bagi watak-watak lain seterusnya. Ellison, presiden UBA (dan perkhidmatan streaming yang tidak berjaya), perlu memikirkan bagaimana untuk menjaga dirinya dan syarikat itu selamat, walaupun itu bermakna beberapa orang menjadi korban.