Antisemitisme telah berkembang di seluruh dunia, laporan baru dikeluarkan pada Hari Peringatan Holocaust mengatakan

(SeaPRwire) –   Ketika dunia memperingati Hari Peringatan Holocaust, laporan baru menyoroti penyakit antisemitisme yang masih berlarutan.

Laporan yang diterbitkan oleh Universiti Tel Aviv (TAU) dan Anti-Defamation League (ADL), menunjukkan peningkatan berpuluh-puluh peratus dalam bilangan insiden antisemitisme di negara-negara Barat antara 2022 dan 2023.

Insiden antisemitisme meningkat dengan mendadak selepas 7 Oktober, apabila pengganas menyerbu Israel dan membunuh kira-kira 1,200 orang serta menawan kira-kira 240 orang sebagai tebusan. Tetapi trend itu sudah bermula sejak sembilan bulan pertama 2023, menurut laporan tersebut.

Penulis laporan menulis bahawa 7 Oktober “membantu menyebarkan api yang sudah lama tidak terkawal.”

Secara keseluruhannya, ADL merekodkan lebih daripada 7,500 insiden di Amerika Syarikat pada 2023 – meningkat daripada hampir 3,700 insiden pada 2022. Dengan menggunakan takrifan yang lebih luas, laporan itu merekodkan hampir 8,900 insiden.

Trend serupa dilihat di negara-negara Barat yang mempunyai populasi Yahudi yang besar. Contohnya, Perancis menyaksikan insiden meningkat daripada 436 pada 2022 kepada 1,676 pada 2023. Jerman menyaksikan insiden meningkat daripada 2,639 kepada 3,614 dalam tempoh yang sama.

Pengeluaran laporan itu bertepatan dengan beberapa minggu protes besar-besaran di kampus mengenai peperangan Israel selama tujuh bulan di Gaza, yang telah mengorbankan puluhan ribu orang Palestin. Penunjuk perasaan menegaskan bahawa mesej mereka ditujukan kepada negara Israel, tetapi banyak pelajar Yahudi di kampus berkata demonstrasi ini cenderung ke arah insiden antisemitisme yang terang-terangan.

Presiden Biden membincangkan protes berterusan minggu lalu dengan mengecam antisemitisme dan Islamofobia sebagai bentuk ucapan kebencian.

Majlis Hubungan Amerika-Islam (CAIR), sementara itu, merekodkan peningkatan serupa dalam insiden “Kebencian Anti-Muslim.” Kumpulan itu merekodkan lebih daripada 8,061 aduan di seluruh negara pada 2023 – jumlah tertinggi yang pernah direkodkan sepanjang sejarah 30 tahunnya. Hampir separuh daripada itu adalah dalam tiga bulan terakhir 2023.

Angka-angka itu mewakili peningkatan 56% berbanding 2022. CAIR menyalahkan peningkatan Islamofobia ini kepada peningkatan keganasan di Israel dan Gaza selepas Oktober 2023.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.