Amerika Syarikat akan ‘melindungi sekutu kami’ daripada agresif Korea Utara, kata Kirby

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat bersedia untuk memastikan keselamatan sekutu-sekutu Asia Timurnya sekiranya berlaku apa-apa, menurut Majlis Keselamatan Negara.

Penyelaras Komunikasi Strategik Majlis Keselamatan Negara John Kirby membincangkan isu ini dengan wartawan dalam sidang akhbar Jumaat di .

“Kami akan lakukan apa sahaja yang perlu untuk memastikan kami dapat melindungi AS . . . melindungi sekutu dan rakan kongsi kami,” kata Kirby.

“Presiden telah memperuntukkan lebih banyak keupayaan ke rantau ini dan telah bekerja dengan rapat dengan rakan sejawat di Jepun dan Korea Selatan, terutamanya dalam kerjasama trilateral untuk dapat mempertahankan diri kami,” tambahnya.

Korea Utara melakukan ujian terbang pertama peluru berpandu baru mereka, kata mereka Khamis, ketika diktator mencari untuk memperluas keupayaan tentera mereka di tengah-tengah perpecahan yang semakin mendalam dengan Korea Selatan dan Amerika Syarikat.

Menurut Agensi Berita Pusat Korea Utara rasmi negara itu, pelancaran Peluwasal-3-31 tidak menimbulkan ancaman kepada jiran kerana ia masih dalam fasa pembangunan. Laporan itu mengatakan peluru berpandu itu akhirnya boleh membawa senjata nuklear.

“Kami tahu bahawa Korea Utara terus mengejar keupayaan maju, termasuk keupayaan peluru berpandu balistik,” kata Kirby kepada wartawan di Rumah Putih. “Dan mereka mahu mencapai hasil jangka panjang.”

Walau bagaimanapun, AS telah menafikan sebarang ancaman tentera sebenar dan langsung kepada kepentingan dan sekutu negara di .

“Sewaktu kami tidak melihat tanda-tanda ancaman tentera langsung pada masa ini, kami terus memantau risiko tindakan tentera DPRK terhadap ROK dan Jepun, dalam perbincangan rapat dengan sekutu ROK dan Jepun kami,” kata seorang pegawai AS yang familiar dengan situasi kepada agensi berita Korea Selatan Yonhap News Agency.

“DPRK” ialah singkatan untuk nama rasmi negara Korea Utara, Republik Rakyat Demokratik Korea. “ROK” mewakili nama rasmi Korea Selatan, Republik Korea.

Ketegangan di rantau itu meningkat dalam beberapa bulan kebelakangan ini kerana Kim terus mempercepat pembangunan senjata dan ancaman provokatifnya terhadap AS dan sekutu Asia. Sebagai tindak balas, Amerika Syarikat, Jepun dan Korea Selatan terus menjalankan latihan tentera gabungan mereka, yang dicadangkan oleh Kim.

Lawrence Richard dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.