Pegawai keselamatan kebangsaan Israel terdahulu, pemimpin perniagaan menuntut ‘penyingkiran segera’ Netanyahu

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 40 bekas pegawai tentera dan perisikan Israel yang kanan, pemimpin perniagaan dan diplomat menyeru supaya dipecat “serta-merta” daripada jawatan.

Dalam surat yang diserahkan kepada Presiden Israel Isaac Herzog dan Knesset pada Khamis, kumpulan itu mendakwa bahawa Netanyahu membawa “bahaya nyata dan segera” kepada negara Israel selama dia kekal dalam pimpinan.

“Sebagai penyumbang utama kepada pertahanan negara dan salah satu ekonomi terkuat di dunia selama dekad yang lalu, kami yakin dengan kuat bahawa Netanyahu mewakili ancaman eksistensial dan berterusan kepada rakyat dan negara Israel, dan bahawa Israel mempunyai pemimpin yang mampu menggantikannya serta merta,” kata surat itu.

Daripada 43 orang yang menandatangani surat itu termasuk bekas ketua IDF Moshe Ya’alon dan Dan Haloutz, Tamir Pardo dan Danny Yatom, yang merupakan pengarah agensi perisikan Mossad.

Beberapa CEO, bekas duta dan akademik juga menandatangani surat itu, termasuk pemenang Hadiah Nobel Aaron Ciechanover, Avram Hershko dan Dan Schectman.

Koalisi itu mengutuk kerajaan Netanyahu penuh dengan menteri yang tidak cekap atau korup, menuduh perdana menteri membentuk koalisi dengan “parti ekstremis” dan mendakwa bahawa dia telah mengancam demokrasi Israel dengan mendesak siri pembaharuan perundangan kontroversi. Selain itu, mereka meletakkan tanggungjawab ke atas Netanyahu terhadap kelemahan keselamatan yang menyebabkan dan memudahkan serangan 10 Oktober, di mana pengganas Hamas membunuh 1,200 orang Israel, kebanyakannya orang awam.

“Kami yakin bahawa Netanyahu bertanggungjawab terutama terhadap keadaan yang membawa kepada pembunuhan kejam lebih daripada 1,200 orang Israel dan yang lain, kecederaan lebih daripada 4,500 orang, dan penculikan lebih daripada 230 orang, di mana lebih daripada 130 masih ditahan dalam tawanan Hamas,” kata surat itu. “Darah mangsa adalah di tangan Netanyahu.”

Surat itu juga dihantar kepada pegawai keselamatan kebangsaan AS, termasuk , Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan dan ahli Kongres.

Ia datang ketika Netanyahu menghadapi usul “tidak percaya” yang difailkan oleh pemimpin pembangkang menengah . Kritik mengatakan Netanyahu telah berkhidmat sebagai perdana menteri selama 13 tahun daripada 14 tahun terakhir – dan bahawa beliau bertanggungjawab melantik pegawai dan membangunkan rancangan keselamatan yang gagal mencegah pembunuhan beramai-ramai 10 Oktober. Bahkan sebelum perang, kontroversi mengenai rancangan pembaharuan perundangan Netanyahu menyebabkan ketidakpuasan awam meluas di Israel sepanjang musim panas, dengan puluhan ribu warga protes terhadap langkah itu.

Mahkamah Agung Israel memberi tamparan kepada rancangan pembaharuan perundangan Netanyahu awal bulan ini dengan menolak undang-undang yang akan melarang hakim membatalkan keputusan kerajaan yang dipandang “tidak munasabah” oleh mahkamah. Dalam keputusan 8-7, mahkamah menganggap undang-undang itu membahayakan “kerosakan yang teruk dan luar biasa terhadap sifat asas Negara Israel sebagai negara demokratik.”

Surat itu menuduh Netanyahu menghasut ketidakstabilan politik yang dimanfaatkan oleh musuh Israel.

“Pemimpin Iran, Hezbollah, dan Hamas terbuka memuji apa yang mereka lihat dengan betul sebagai proses mengganggu dan merosakkan kestabilan Israel, dipimpin oleh Netanyahu, dan memanfaatkan peluang untuk mencederakan dan merosakkan keselamatan Israel,” katanya.

menyuarakan kritikan ini minggu lalu, dengan jelas menyatakan bahawa kerajaan Netanyahu membiayai Hamas untuk melemahkan Pihak Berkuasa Palestin yang ketika itu dipimpin Fatah.

“Ya, Hamas dibiayai oleh kerajaan Israel dalam usaha melemahkan Pihak Berkuasa Palestin yang dipimpin Fatah,” kata Borrell dalam ucapan di Universiti Valladolid, menurut Reuters.

Surat itu menambah, dengan menuduh bahawa Netanyahu menyalurkan ratusan juta dolar dari Qatar untuk memperkukuh infrastruktur tentera Hamas pada tahun-tahun sebelum kumpulan pengganas itu mengambil alih kawalan Gaza dan Tebing Barat. Netanyahu sebelum ini menafikan dakwaan sedemikian.

“Netanyahu tidak cekap,” kata Haim Tomer, bekas ketua bahagian perisikan Mossad yang menandatangani surat menuntut pemecatan Netanyahu.

“Saya fikir apabila anda menilai Netanyahu melalui perbuatan, melalui aktivitinya, bukan melalui ucapannya di media Amerika atau media Israel, tetapi melalui aktiviti, saya akan katakan, aktivitinya, anda akan lihat bahawa dia kekurangan strategi, bahkan tidak… dia tidak bersedia untuk membincangkan dengan serius apa yang kita panggil skenario akhir atau permainan akhir perang di Gaza dan Lubnan,” kata Tomer kepada Digital dalam temubual.

Tomer menekankan bahawa mereka yang menandatangani surat itu tidak menyeru tindakan keganasan terhadap Netanyahu atau supaya perdana menteri dibuang daripada jawatan secara haram. Dia berkata koalisi itu mendesak proses undang-undang di mana perdana menteri dan kerajaan baru akan dipilih.

“Saya fikir sejak 7 Oktober, orang mula memahami… bahawa kepimpinan ini tidak membawa negara ke arah yang positif dan betul,” kata Tomer.

Walau bagaimanapun, Caroline Glick, pakar Timur Tengah Israel, berkata ketidaksukaan terhadap Netanyahu dibesar-besarkan oleh kritiknya.

“Pol yang diterbitkan minggu lalu oleh Saluran 14 Israel menunjukkan trend penurunan sokongan terhadap Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, Parti Likud dan koalisi agama kanannya telah berbalik. Netanyahu memimpin lawannya Benny Gantz dan Yair Lapid masing-masing lapan dan enam belas mata,” kata Glick kepada Digital.

“Semasa sepuluh bulan yang lalu sebelum serangan Hamas dan pembunuhan beramai-ramai, bekas ketua keselamatan yang sama dan akademik menolak untuk menerima keputusan pilihan raya dan memainkan peranan terkemuka dalam serangan tanpa sebelumnya terhadap hak rakyat Israel untuk memilih pemimpin negara. Mereka bahkan cuba memecah belahkan Tentera Darat dengan menyeru askar simpanan untuk tidak berkhidmat. Tindakan mereka mempolarisasikan dan melemahkan kepimpinan dan kesatuan sosial Israel,” dakwa Glick.

“Apabila dilihat dalam konteks, surat terbaru mereka memberi makna dalam dua cara. Ia konsisten dengan usaha jangka panjang mereka untuk menggunakan sebarang alasan untuk membatalkan keputusan pilihan raya terakhir, dan juga usaha untuk menanggungkan tanggungjawab mereka terhadap melemahkan negara kepada lawan politik mereka,” katanya.

Lawrence Richard dan Anders Hagstrom dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.