Ahli Konservatif UK melompat ke Parti Buruh, satu lagi tamparan kepada PM Rishi Sunak sebelum pilihan raya

(SeaPRwire) –   dituduh Rabu memimpin kerajaan “kacau” ketika seorang lagi ahli parlimen Konservatifnya memihak kepada Parti Buruh utama, Parti Kebebasan Rakyat, sebelum pilihan raya umum yang akan datang.

Dalam langkah mengejutkan tepat sebelum soalan perdana menteri mingguan, Natalie Elphicke menyeberang lantai Dewan Rakyat untuk menyertai barisan Keir Starmer dari Parti Buruh, yang kini tampak akan berkuasa selepas 14 tahun.

“Kita perlu bergerak maju daripada janji palsu kerajaan letih dan kacau Rishi Sunak,” kata Elphicke, yang mewakili kawasan Dover di selatan England yang berada di barisan hadapan penyeberangan pelarian dari Perancis. “Di bawah Rishi Sunak, Konservatif telah menjadi sinonim kegagalan dan perpecahan.”

Elphicke merupakan ahli parlimen Konservatif kedua yang memihak kepada Buruh dalam dua minggu selepas Dan Poulter meletak jawatan dalam kemarahan terhadap pengendalian kerajaan terhadap Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan.

Pembelotan Elphicke adalah sangat mengejutkan kerana beliau dianggap secara meluas berada di sayap kanan Parti Konservatif dan sangat kritikal terhadap Buruh pada masa lalu. Tetapi beliau baru-baru ini semakin tidak setuju dengan pendekatan kerajaan terhadap penyeberangan pelarian.

“Daripada bot kecil kepada biokeselamatan, kerajaan Rishi Sunak gagal menjaga sempadan kita selamat dan terjamin,” katanya.

Hampir 30,000 orang telah menyeberang dengan bot kecil pada tahun 2023, dan Sunak telah menjadikan mengurangkan jumlah itu sebagai isu utama menjelang pilihan raya yang akan datang tahun ini, terutamanya dengan rancangannya yang kontroversi untuk menghantar sesetengah pemohon suaka ke Rwanda. Lebih 8,000 orang telah melakukan penyeberangan berbahaya ini setahun ini.

Elphicke dipilih pada 2019, mengambil alih kerusi Dover yang dipegang oleh suaminya ketika itu Charlie, yang dipenjara selama dua tahun selepas didapati bersalah pada 2020 atas tuduhan menyerang seksual dua wanita.

Starmer menyambut Elphicke ke bangku Buruh serta Chris Webb, ahli parlimen baru parti itu di Blackpool Selatan di barat laut England berikutan kemenangannya dalam pilihan raya khas minggu lepas.

Starmer mengulangi seruannya agar Sunak memanggil pilihan raya umum sekarang, dengan berkata Konservatif tidak boleh terus apabila seorang ahli parlimen di garis hadapan krisis bot kecil berkata Sunak “tidak boleh dipercayai dengan sempadan kita.”

Minggu lepas, Konservatif mengalami kekalahan sejarah dalam pilihan raya tempatan, kehilangan hampir separuh calonnya, manakala Buruh membuat keuntungan dan memenangi kebanyakan pertandingan datuk bandar utama yang ditandinginya, termasuk di London.

Sangat menggalakkan bagi Buruh adalah bahawa ia memenangi kawasan yang mengundi untuk keluar dari Kesatuan Eropah pada 2016, dan di mana ia dikalahkan secara menyeluruh oleh Perdana Menteri terdahulu Boris Johnson dalam pilihan raya umum 2019.

Pembelotan Elphicke mungkin membantu Buruh menangkis serangan Konservatif semasa pilihan raya bahawa ia mungkin akan membatalkan Brexit. Dalam kenyataannya Rabu, beliau berkata Buruh “menerima Brexit dan dasar ekonominya.”

Pembelotannya bukan sahaja .

Kumpulan sayap kiri Buruh, Momentum, berkata Elphicke secara konsisten “mendemonisasi pelarian dan kumpulan bantuan” dan bahawa beliau “tidak sepatutnya ada tempat dalam Parti Buruh yang komited kepada nilai progresif dan rakyat kelas pekerja.”

Di UK, tarikh pilihan raya umum berada di tangan perdana menteri. Ia perlu diadakan sebelum Januari, dan Sunak berulang kali berkata bahawa “anggapan kerjanya” ialah ia akan diadakan pada separuh kedua 2024.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.