Agensi PBB merayu $4.1 bilion untuk membantu rakyat awam yang kelaparan di Sudan yang dilanda peperangan

(SeaPRwire) –   agensi bantuan kemanusiaan dan pelarian PBB menyeru Rabu untuk sokongan antarabangsa sebanyak $4.1 bilion bagi membantu awam yang kelaparan di Sudan yang dilanda peperangan hampir setahun.

Dalam seruan bersama, agensi pelarian PBB, UNHCR, dan Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan PBB menyatakan bahawa separuh daripada populasi Sudan, atau kira-kira 25 juta orang, memerlukan sokongan dan perlindungan. Mereka menyatakan dana yang diminta akan digunakan untuk membantu jutaan awam di Sudan dan mereka yang telah melarikan diri ke luar negara.

“Mereka telah kehilangan begitu banyak,” kata Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Pelarian Filippo Grandi, yang baru-baru ini bertemu dengan keluarga yang dipindahkan di Sudan dan Ethiopia jiran. “Dari masa ke semasa, kami mendengar mesej yang sama daripada mereka: Kami mahu keamanan supaya kami boleh pulang, dan kami memerlukan sokongan untuk memulihkan kehidupan kami.”

“Mereka memerlukan bantuan dengan sangat terdesak, dan mereka memerlukannya sekarang,” tambah Grandi.

Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan menguruskan tindak balas bantuan yang sering kali kesusahan di dalam Sudan. Ia meminta $2.7 bilion untuk PBB dan rakannya untuk membantu kira-kira 14.7 juta orang. UNHCR meminta $1.4 bilion untuk membantu hampir 2.7 juta orang yang telah melarikan diri ke lima negara jiran.

Martin Griffiths, ketua OCHA, berkata seruan tahun lalu pejabat itu untuk sedikit kurang daripada $2.6 bilion dibiayai kurang separuh.

Pegawai PBB telah mendesak dunia untuk memberi perhatian kepada penderitaan yang disebabkan oleh konflik yang menggoncang seperti di Sudan, Congo, Afghanistan dan Myanmar dan untuk memastikan peperangan dan Gaza tidak mengalihkan perhatian daripada keperluan awam di tempat lain di dunia.

PBB menyatakan peperangan di Sudan telah meragut nyawa sekurang-kurangnya 12,000 orang, walaupun kumpulan doktor tempatan menyatakan jumlah sebenar jauh lebih tinggi. Lebih 10.7 juta orang telah dipindahkan, menurut agensi PBB untuk pemindahan.

Program Makanan Sedunia PBB menyatakan kira-kira 18 juta orang di seluruh Sudan kini menghadapi kelaparan yang teruk, dengan yang paling putus asa terperangkap di belakang garis hadapan konflik. Sebanyak 19 juta kanak-kanak tidak bersekolah, menurut PBB.

Sudan tergelincir ke dalam kekacauan selepas ketegangan antara Ketua Jen. Abdel-Fattah Burhan dan Jen. Mohammed Hamdan Dagalo, pemimpin pasukan paramiliter Sokongan Cepat meletus ke dalam pertempuran terbuka pada pertengahan April di ibu negara Khartoum, dan di tempat lain di seluruh negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.