40 maut disahkan selepas empangan runtuh di barat Kenya, polis kata

(SeaPRwire) –   Sebuah empangan runtuh di barat Kenya awal Isnin, membunuh sekurang-kurangnya 40 orang selepas tembok air melimpah melalui rumah dan memotong laluan utama, .

Empangan Lama Kijabe, terletak di kawasan Mai Mahiu di kawasan Lembah Rift Besar yang cenderung kepada banjir kilat, runtuh dan air melimpah ke hilir, pegawai polis Stephen Kirui memberitahu Agensi Berita Associated Press.

Hujan lebat yang berterusan di Kenya telah yang telah membunuh hampir 100 orang dan menyebabkan pembukaan sekolah ditangguhkan.

Hujan lebat telah melanda negara itu sejak pertengahan Mac dan Jabatan Meteorologi telah memberi amaran tentang lebih banyak hujan.

mengalami banjir disebabkan hujan lebat, dan 155 orang dilaporkan mati di Tanzania manakala lebih daripada 200,000 orang terjejas di negara jiran Burundi.

Lapangan terbang utama Kenya telah banjir pada Sabtu, memaksa sesetengah penerbangan dialihkan, apabila video lapangan terbang, terminal dan bahagian kargo yang banjir dikongsi secara dalam talian.

Lebih daripada 200,000 orang di seluruh negara telah terjejas oleh banjir, dengan rumah di kawasan yang cenderung kepada banjir tenggelam dan orang mencari perlindungan di sekolah.

Presiden William Ruto telah mengarahkan Perkhidmatan Belia Negara untuk menyediakan tanah untuk digunakan sebagai kem sementara bagi mereka yang terjejas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.