Tentera AS membina dermaga logam besar di tengah-tengah pertaruhan $320 juta Biden untuk mendapatkan bantuan ke Gaza

(SeaPRwire) –   Telah siap dibina sebuah jeti logam besar yang dijangka akan ditancapkan ke pantai utara Gaza dalam beberapa hari akan datang, menurut pegawai-pegawai.

Menyiapkan struktur buatan sementara yang besar – kira-kira 1,500 kaki panjang atau seluas lima padang bola Amerika – adalah langkah penting dalam usaha berbulan-bulan sebanyak $320 juta oleh pentadbiran Biden untuk membuka laluan laut ke Gaza bagi menghantar bantuan kemanusiaan melalui timur Mediterranean, di mana Israel terus berperang dengan kumpulan pengganas Hamas.

Pembinaan jeti terapung dan penghubung baru ini adalah berisiko bagi Presiden Biden dan Pentagon kerana pasukan penghantaran bantuan bakal menghadapi bahaya dan ketidakpastian apabila mereka cuba bekerja mengelilingi cabaran untuk menghantar bantuan ke Gaza melalui sempadan Rafah.

“Dalam beberapa hari akan datang, anda boleh menjangkakan usaha ini akan bermula. Kami yakin dapat, bekerjasama dengan rakan-rakan NGO kami, memastikan bantuan dapat dihantar,” kata Mejar Jeneral Pat Ryder, setiausaha akhbar Pentagon pada Selasa, menyatakan kumpulan kemanusiaan sudah bersedia untuk penghantaran pertama melalui laluan laut baharu AS.

Usaha pentadbiran untuk membuka laluan laut tambahan ini datang ketika peperangan yang semakin meningkat antara Israel dan Hamas hampir mendekati pintu masuk darat di Rafah.

Scott Paul, pengarah penghubung Oxfam, menggambarkan laluan laut sebagai “penyelesaian untuk masalah yang tidak wujud” kerana laluan darat boleh membawa semua bantuan yang diperlukan, katanya.

Paul mencadangkan jumlah bantuan yang dibenarkan untuk dihantar ke Gaza bergantung kepada pegawai Israel membenarkannya. Beberapa pegawai telah menyatakan kebimbangan bantuan itu mungkin jatuh ke tangan Hamas, pengganas yang sedang dicari Israel untuk dimusnahkan dari wilayah Palestin itu.

“Seperti semua laluan darat, ia bergantung kepada persetujuan kerajaan Israel,” kata Paul. “Jika Israel selesa membenarkan laluan laut berfungsi… ia akan berfungsi secara terhad tetapi jika tidak, ia tidak akan. Inilah sebabnya ia merupakan alternatif yang sangat mahal.”

Ophir Falk, penasihat dasar luar Israel kepada Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, berkata pada Selasa bahawa negara itu telah membolehkan masuknya beribu-ribu trak bantuan ke Gaza dan akan terus berbuat demikian.

Falk menuduh Hamas mengganggu pengedaran bantuan dengan merampas dan menyerang konvoi.

Tentera Israel berkata dalam kenyataan pada Selasa bahawa ia akan terus bertindak selari dengan undang-undang antarabangsa untuk mengedar bantuan ke Gaza. Ia juga pernah menyatakan tidak ada sekatan terhadap bantuan.

Perdana Menteri Israel menjanjikan kepada Biden untuk membenarkan masuk lebih bantuan dan melindungi pekerja-pekerja itu.

Anastasia Moran, pengarah penghubung antarabangsa bagi International Rescue Committee, sebuah kumpulan kemanusiaan global, berkata trak bantuan memasuki Gaza meningkat sebanyak 13% bulan lepas.

Peperangan Israel-Hamas kali ini sangat membunuh orang awam Palestin yang tinggal di Gaza dengan pegawai kesihatan Palestin menganggarkan lebih 35,000 orang terbunuh. Pegawai Israel menganggarkan bilangan awam yang terbunuh kira-kira 16,000 orang awam. Satu laporan PBB pada 8 Mei mendapati bilangan wanita dan kanak-kanak yang terbunuh setakat ini dalam peperangan itu hampir 13,000 orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.