Hywin Holdings Umum Pelan Transformasi Perniagaan Strategik

(SeaPRwire) –   SHANGHAI, China, 27 Mac 2024 – Hywin Holdings Ltd. (“Hywin”, atau “Syarikat”) (NASDAQ: HYW) hari ini mengumumkan pelan transformasi perniagaan strategiknya berikutan dasar kawal selia dan perkembangan pasaran terkini. Di bawah strategi baharu ini, Syarikat akan (i) mengalih tumpuan perniagaan perkhidmatan kewangan dan pengedaran produknya ke arah dana pasaran awam dan produk berasaskan NAV, (ii) mempromosikan strategik pertumbuhan perniagaan perkhidmatan broker insuransnya, (iii) terus tumbuh dan membangunkan perkhidmatan pengurusan aset dan kewangan luar negerinya, dan (iv) mempelbagai sumber pendapatan dengan terus membangunkan perniagaan bukan kewangan seperti perkhidmatan pengurusan kesihatan kelas tinggi, dan secara oportunistik mengembangkan ke dalam industri pengguna termasuk pengedaran arak Cina dan produk pengguna lain, yang Hywin percaya boleh mencapai sinergi potensial dengan kliennya yang berpendapatan tinggi di China.

 • Keluar daripada Pengedaran Produk Berasaskan Aset

Secara sejarah, Hywin bergantung kuat kepada perniagaan pengurusan harta dan menjana sebahagian besar pendapatannya daripada pengedaran produk berasaskan aset, banyak daripadanya berkaitan dengan industri hartanah. Bersepadu dengan latar belakang keadaan pasaran yang kurang menggalakkan, dan persekitaran kecairan yang mencabar di mana ia beroperasi, Hywin telah menghentikan pengedaran produk berasaskan aset, dan akan mengalih tumpuan perniagaannya daripada produk pengurusan harta tetap kepada produk berasaskan NAV dan perkhidmatan broker insurans. Hywin telah menyiasat laporan kegagalan produk berasaskan aset yang pernah diedarkannya dan sedang bertindak secara aktif menangani isu-isu penebusan ini, seraya bekerjasama proaktif dengan pengurus aset, pengurus hubungan dan klien untuk mencari penyelesaian dan mengurangkan kerugian pelanggan.

 • Tumpuan Perniagaan Baharu

Bersepadu dengan dasar kawal selia dan perkembangan pasaran terkini, Hywin telah memulakan penyusunan semula tumpuan perniagaannya seperti berikut:

 • Di PRC, melalui Hywin Fund Distribution Co., Ltd. memegang empat lesen yang dikeluarkan oleh CSRC untuk jualan dan pengedaran dana, Hywin akan mengekalkan hubungan sedia ada dengan pelanggan, meningkatkan keupayaan perkhidmatan, dan terus membangunkan perniagaannya dalam jualan dan pengedaran dana pasaran awam dan tertentu dana pasaran swasta, seraya mencari lebih banyak peluang klien institusi.
 • Luar negara: melalui anak syarikat Hywin yang berlesen di Hong Kong memegang Jenis 1, Jenis 4, Jenis 5, dan Jenis 9 lesen yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan dan Sekuriti Hong Kong, serta lesen broker insurans yang dikeluarkan oleh Pihak Berkuasa Insurans Hong Kong, Hywin akan terus memberikan perkhidmatan pengurusan harta dan aset lengkap termasuk pengurusan aset luar (“EAM“), dana Cayman, pelaburan indeks, dan penyelesaian insurans luar negeri kepada pelanggannya, dengan pandangan untuk meningkatkan AUM dan hasil berulang dengan memperluas lagi asas pelanggan berpendapatan tinggi di seluruh rantau Asia Pasifik.
 • Mempertajam tumpuan kepada perniagaan berikut:
  • perkhidmatan broker insurans: Hywin akan menyederhanakan dan meningkatkan daya saing struktur komisyennya untuk mempromosikan perniagaan broker insuransnya. Hywin akan terus bekerjasama produk dengan syarikat insurans terkemuka di Hong Kong dan seluruh dunia, serta terus mengoptimumkan struktur kos dan meningkatkan keuntungan perniagaan perkhidmatan broker insurans.
  • perkhidmatan pengurusan kesihatan: Hywin akan terus membangunkan model perkhidmatan pengurusan kesihatan bersepadu, yang merangkumi cawangan satelit, cawangan utama, resort kesihatan, dengan mencari rakan strategik dan perkongsian komersial baharu.
  • kawasan pertumbuhan lain: Hywin merancang untuk mengambil kesempatan daripada rangkaian kebangsaan sedia ada, dan secara oportunistik mengembangkan ke dalam vertil baharu, seperti pengedaran arak Cina dan produk pengguna lain untuk mencari sumber pendapatan baharu dan membangunkan perniagaan baharu yang akan mencipta sinergi dengan asas pelanggan berpendapatan tinggi sedia ada.
 • Inisiatif Pengstrukturan Semula dan Pengumuman Berkaitan

Sebagai sebahagian daripada pelan transformasi perniagaan strategik, Hywin sedang melaksanakan pelan penyusunan semula struktur, yang merangkumi penghapusan beberapa jawatan dan langkah-langkah penjimatan kos agresif, termasuk kelebihan kira-kira 300 pekerja bahagian dan belakang. Kelebihan pekerja barisan hadapan juga mungkin berlaku kerana Hywin sedang dalam proses menetapkan dasar dan sasaran jualan baharu untuk pasukan pengurus hubungan serata negara. Selain itu, sebagai sebahagian daripada pelan penyusunan semula struktur Hywin, Hywin akan menyederhanakan pengurusan rantau dan menyatukan pejabat fizikal serata China dengan memberi tumpuan kepada beberapa rantau dan bandar utama.

Syarikat juga mengumumkan bahawa Encik Zhu Shuming, seorang pengarah Syarikat, telah mengemukakan peletakan jawatannya kepada lembaga pengarah (“Lembaga”) kerana sebab peribadi, berkuat kuasa pada 31 Mac 2024. Encik Wang Gui, naib presiden strategi Syarikat, juga telah mengemukakan peletakan jawatannya kepada Lembaga kerana sebab peribadi, berkuat kuasa pada 31 Mac 2024. Lembaga mengesahkan bahawa tiada percanggahan antara mereka dan Syarikat atau Lembaga.

Walaupun Syarikat percaya pelan transformasi perniagaan strategiknya akan membuka peluang untuk “Hywin Baharu” dan membawa pertumbuhan mampan dalam jangka panjang, ia memberi amaran kepada pelabur tentang risiko yang berkaitan dengan pelaburan dalam Saham Deposit Amerika Syarikatnya. Seperti mana-mana perubahan, terdapat ketidakpastian semulajadi yang berkaitan dengan transformasi perniagaan sedemikian. Syarikat menjangkakan ia akan mengalami pengurangan skala operasi dan pendapatan yang ketara dalam jangka pendek, di mana ia mungkin tidak dapat mencapai tahap keuntungan sejarahnya. Terdapat juga risiko kehilangan bilangan besar pengurus hubungan barisan hadapan yang mungkin tidak dapat menyesuaikan diri dengan inisiatif strategik baharu Syarikat atau memenuhi sasaran jualan baharu. Selain itu, terdapat ketidakpastian mengenai pertikaian berterusan dengan pelanggan mengenai produk berasaskan aset yang diedarkan sebelum ini, yang boleh memberi kesan negatif kepada jenama, reputasi dan keyakinan pelanggan Syarikat. Akibatnya, perniagaan, keadaan kewangan dan keputusan operasi Syarikat mungkin terjejas secara material dan merugikan.

Tentang Hywin Holdings Ltd.
Hywin (NASDAQ: HYW) adalah pembekal perkhidmatan pengurusan harta dan kesihatan bebas terkemuka di China yang memberi tumpuan kepada memberikan perkhidmatan pengalokasian aset dan produk kewangan lengkap kepada klien berpendapatan tinggi. Perkhidmatan utama Syarikat adalah perkhidmatan broker insurans, perkhidmatan pengurusan kesihatan, perkhidmatan pengurusan harta dan aset luar negara, dan perkhidmatan pengurusan harta lain. Syarikat menawarkan perkhidmatan broker insurans melalui kerjasama dengan syarikat insurans terkemuka di Hong Kong dan seluruh dunia. Syarikat juga menawarkan perkhidmatan skrin kesihatan dan pengurusan kesihatan bersepadu dan kelas tinggi kepada klien berpendapatan tinggi di China, dan bertujuan untuk melayani pelanggan merentasi kitaran pasaran dan hayat.

Kenyataan Selamat
Kenyataan media ini mengandungi kenyataan yang mungkin merupakan “kenyataan prospektif” menurut “perlindungan selamat” di bawah Akta Pembaharuan Undang-Undang Sekuriti Swasta Amerika Syarikat 1995. Kenyataan prospektif ini boleh dikenal pasti dengan istilah seperti “menjangka”, “menganggarkan”, “meramalkan”, “merancang”, “berpotensi”, “berterusan”, “dijangka”, “bertujuan”, “percaya”, “berniat”, “mungkin”, “harus”, “akan”, atau ungkapan serupa. Kenyataan yang bukan fakta sejarah, termasuk kenyataan mengenai kepercayaan, rancangan dan jangkaan Syarikat, adalah kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif melibatkan risiko dan ketidakpastian tertentu. Maklumat lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian ini termasuk dalam penyataan Syarikat yang diajukan kepada SEC. Semua maklumat yang diberikan dalam kenyataan akhbar ini adalah pada tarikh kenyataan akhbar ini, dan Syarikat tidak menanggung sebarang kewajiban untuk mengemas kini sebarang kenyataan prospektif, kecuali diperlukan di bawah undang-undang yang berkenaan.

Pelabur Hubungan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.