HUTCHMED Umumkan bahawa Inmagene Telah Melaksanakan Pilihan untuk Melicinkan Dua Calon Ubat sebagai Sebahagian daripada Perkongsian Strategik

(SeaPRwire) –   KUALA LUMPUR, 2 Februari 2024 – HUTCHMED (China) Limited (“”) (Nasdaq/AIM:​HCM; HKEX:​13) hari ini mengumumkan bahawa, Inmagene Biopharmaceuticals (“Inmagene”) telah melaksanakan pilihan untuk mengambil lesen dua calon ubat, IMG-007 dan IMG-004 (“Pilihan”) mengikut terma-terma perkongsian strategik yang diumumkan pada 11 Januari 2021. Berikutan pelaksanaan Pilihan dan tertakluk kepada penerimaan oleh HUTCHMED saham biasa yang mewakili kira-kira 7.5% saham (penuh) di Inmagene, Inmagene akan diberikan lesen eksklusif untuk terus membangunkan, mengeluarkan dan memasarkan dua calon ubat ini di seluruh dunia.

Sebagai sebahagian daripada perkongsian itu, HUTCHMED memberikan Inmagene pilihan eksklusif kepada beberapa calon ubat hanya untuk rawatan penyakit imunologi. Sejak pelaksanaan perjanjian Pilihan, Inmagene telah membiayai dan memimpin dua calon ini, IMG-004 dan IMG-007, ke perkembangan klinikal. Untuk setiap calon ubat, IMG-004 dan IMG-007, HUTCHMED berhak menerima bayaran potensial tertakluk kepada pencapaian tahapan pembangunan sehingga US$92.5 juta dan tertakluk kepada pencapaian tahapan komersial sehingga US$135 juta, serta royalti selepas komersialisasi.

Pada tahun 2023, Inmagene memulakan dua ujian klinikal fasa IIa global pada orang dewasa dengan dermatitis atopik sederhana hingga teruk dan pada orang dewasa dengan alopesia areata, dengan antibodi monoklonal (mAb) antagonis OX40 uji kaji IMG-007. Ia juga menyiapkan kajian fasa I dos tunggal menaik (SAD) IMG-004, pengekang BTK oral boleh balik, tidak kovalen, sangat terpilih direka untuk menyasarkan penyakit imunologi.

Dr Weiguo Su, Ketua Pegawai Eksekutif dan Ketua Saintis HUTCHMED, berkata: “Ini merupakan langkah penting bagi kemajuan dua calon ubat ini dalam penyakit imunologi dan menunjukkan potensi calon-calon yang ditemui oleh HUTCHMED. Kejayaan perkongsian strategik ini memberikan pengesahan lanjut kepada enjin R&D dalaman HUTCHMED dan pendekatan kerjasama kami untuk membangunkan sebahagian calon ubat inovatif kami. Kami berharap untuk terus bekerjasama dengan Inmagene dan melihat impak calon ubat ini boleh memberikan kepada pesakit dengan penyakit imunologi.”

Mengenai Inmagene

Inmagene ialah syarikat bioteknologi klinikal global yang membangunkan rawatan baru untuk penyakit imunologi dan radang. Portfolio klinikal fasa akhir syarikat yang sangat berbeza mempunyai beberapa calon dengan potensi terbaik dalam kelasnya. Aset utama IMG-007, anti-OX40 mAb tidak mengurangkan, kini menjalani dua ujian klinikal fasa IIa global dalam dermatitis atopik dan alopesia areata. IMG-004, pengekang BTK oral boleh balik dan tidak kovalen, kini menjalani kajian fasa I dos berbilang menaik (MAD). IMG-008, anti-IL-36R mAb jangka panjang dalaman sedang memasuki pembangunan fasa I klinikal global.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati .

Mengenai IMG-007

IMG-007 ialah anti-OX40 IgG1 manusia yang dihumanisasi, dengan separuh hayat dipanjangkan dan fungsi sitotoksik bergantung antibodi (ADCC) yang disenyapkan. Paksis OX40-OX40L penting dalam aktivasi, pengembangan dan kelangsungan sel T, oleh itu memainkan peranan penting dalam patogenesis spektrum penyakit imunologi dan radang. Dalam kajian praklinikal, IMG-007 menunjukkan keupayaan untuk secara selektif dan berdaya untuk menghalang isyarat di antara OX40 dan OX40L. Data fasa I SAD mencadangkan separuh hayat 31 hari pada tahap dos terapi yang dijangka, membolehkan potensi dos sekali setiap 12 minggu (Q12W), dan profil keselamatan yang menggalakkan tanpa demam dan sembelit, membezakannya daripada molekul serupa dalam pembangunan. Ia sedang dinilai untuk rawatan dermatitis atopik sederhana hingga teruk dan alopesia areata dalam dua kajian fasa IIa.

Mengenai IMG-004

Direka khusus untuk penyakit radang dan autoimun yang biasanya memerlukan rawatan jangka panjang, IMG-004 ialah agen oral boleh balik, tidak kovalen, berdaya kuat, sangat terpilih dan berdaya serap otak. Keputusan kajian fasa I SAD mencadangkan separuh hayat panjang dan kesan farmakodinamik (PD) tahan lama, membolehkan potensi dos sekali sehari (QD). Berikutan kajian fasa I MAD sedang berjalan, IMG-004 akan dinilai dalam urtikaria kronik spontan (CSU) dan artritis reumatoid (RA).

Mengenai HUTCHMED

HUTCHMED (Nasdaq/AIM:​HCM; HKEX:​13) ialah syarikat biofarma sedia ada yang inovatif. Ia komited kepada penemuan dan pembangunan global serta pengkomersialan rawatan terget dan imunoterapi untuk rawatan kanser dan penyakit imunologi. Ia mempunyai kira-kira 5,000 kakitangan di seluruh syarikatnya, di pusatnya ialah pasukan kira-kira 1,800 dalam onkologi/imunologi. Sejak penubuhannya ia telah memberi tumpuan kepada membawa calon ubat kanser dari penemuan dalaman kepada pesakit di seluruh dunia, dengan tiga ubat pertamanya dipasarkan di China, salah satunya juga dipasarkan di AS. Untuk maklumat lanjut, sila lawati: atau ikuti kami di .

Kenyataan Prospektif

Kenyataan prospektif ini mengandungi pandangan masa depan berdasarkan harapan dan anggapan semasa HUTCHMED. Kenyataan ini membabitkan risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material. HUTCHMED tidak menanggung sebarang obligasi untuk mengemas kini atau menyemak semula kenyataan prospektif ini sama ada disebabkan maklumat baru, peristiwa masa depan atau sebaliknya.

MAKLUMAT HUBUNGAN

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Pertanyaan Pelabur +852 2121 8200 / +1 973 306 4490 /
Pertanyaan Media
Ben Atwell / Alex Shaw, FTI Consulting +44 20 3727 1030 / +44 7771 913 902 (Mobile) / +44 7779 545 055 (Mobile) /