HUTCHMED Memulakan Ujian Fasa II/III Kombinasi Surufatinib dan Camrelizumab untuk Rawatan Awal Karsinoma Duktus Pankreas dengan Hengrui

(SeaPRwire) –   — Hampir setengah juta orang didiagnosis setiap tahun di seluruh dunia —

— Kolaborasi berdasarkan potensi sinergistik menghambat angiogenesis dan makrofag terkait tumor dengan surufatinib HUTCHMED dan aktiviti anti-PD-1 dengan camrelizumab Hengrui Pharma, mempromosikan tindak balas imun terhadap sel-sel tumor —

HONG KONG dan SHANGHAI, China dan FLORHAM PARK, N.J., 14 Mei 2024 — HUTCHMED (China) Limited (“HUTCHMED”) (Nasdaq/AIM:HCM; HKEX:13) hari ini mengumumkan permulaan ujian Fasa II/III untuk menilai keberkesanan kombinasi calon ubat HUTCHMED surufatinib, antibodi PD-1 camrelizumab Jiangsu Hengrui Pharmaceuticals Co., Ltd (“Hengrui Pharma”), nab-paclitaxel dan gemcitabine sebagai rawatan pertama bagi pesakit dengan karsinoma adenokarsinoma pankreas metastatik (“PDAC”) di China. PDAC ialah tumor eksokrin dan bentuk kanser pankreas yang paling biasa.

PDAC ialah bentuk kanser yang sangat agresif, mewakili lebih 90% kes kanser pankreas. Secara global, dianggarkan 511,000 orang didiagnosis dengan kanser pankreas, membawa kepada kira-kira 467,000 kematian pada 2022, dengan kadar kelangsungan hidup lima tahun purata kurang daripada 10%. Di China, dianggarkan 119,000 orang didiagnosis dengan kanser pankreas, menyebabkan kira-kira 106,000 kematian pada 2022.1 Rawatan seperti kemoterapi, pembedahan dan radiasi biasanya digunakan, tetapi tidak menunjukkan peningkatan yang signifikan dalam hasil pesakit.

Ujian ini ialah ujian berpusat pelbagai pusat, rawak, terbuka, dikawal aktif, Fasa II/III untuk menilai keberkesanan surufatinib digabungkan dengan camrelizumab, nab-paclitaxel, dan gemcitabine berbanding nab-paclitaxel ditambah gemcitabine sebagai rawatan bagi orang dewasa dengan kanser pankreas metastatik yang belum pernah dirawat dengan terapi anti-tumor sistemik. Selepas peringkat keselamatan awal, fasa Fasa II/III kajian ini mungkin mengumpulkan 500 pesakit lagi, dengan titik akhir utama kelangsungan hidup keseluruhan (OS). Titik akhir lain termasuk kadar respons objektif (ORR), kelangsungan bebas progresif (PFS), kadar kawalan penyakit (DCR), keselamatan, kualiti hidup, tempoh respons dan masa untuk respons.

Dr Weiguo Su, Ketua Pegawai Eksekutif dan Ketua Saintis HUTCHMED, berkata, “Data terkini termasuk yang dari kajian oleh penyiasat yang dibentangkan di Persidangan Kanser Gastrousus ASCO, menunjukkan kombinasi surufatinib, camrelizumab dan kemoterapi mempunyai keberkesanan yang menjanjikan berbanding rawatan berdasarkan kemoterapi sedia ada dalam PDAC metastatik.3 Kami berharap kerjasama ini akan membolehkan kami membawa pilihan rawatan baru, yang mungkin mengubah hidup kepada pesakit.”

Mengenai Surufatinib

Surufatinib ialah inhibitor kinase angio-imuno oral baru yang secara khusus menghambat aktiviti tirozin kinase yang berkaitan dengan reseptor faktor pertumbuhan endothelium vaskular (VEGFR) dan reseptor faktor pertumbuhan fibroblas (FGFR), yang kedua-duanya menghambat angiogenesis, dan reseptor koloni stimulasi faktor-1 (CSF-1R), yang mengatur makrofag berkaitan tumor, mempromosikan tindak balas imun badan terhadap sel-sel tumor.

Surufatinib dipasarkan di China oleh HUTCHMED di bawah jenama SULANDA®, dan pertama kali dimasukkan ke Dalam Senarai Ubat Berimburs Negara China (NRDL) pada Januari 2022 untuk rawatan neuroendokrin tumor bukan pankreas dan pankreas (NETs).

Mengenai Camrelizumab

Camrelizumab (SHR-1210) ialah antibodi monoklonal humanisasi yang menarget reseptor mati program-1 (PD-1). Penyekatan laluan sinyal PD-1/PD-L1 ialah strategi terapi yang berjaya dalam pelbagai bentuk kanser pepejal dan hematologi. Pada masa ini, lebih 10 ujian klinikal sedang dijalankan di seluruh dunia dalam pelbagai tumor dan pengaturan rawatan.

Camrelizumab, di bawah jenama AiRuiKa®, kini diluluskan untuk sembilan indikasi di China, termasuk hepatokarsinoma (baris kedua dan pertama), limfoma Hodgkin klasik relaps/refraktori (baris ketiga), karsinoma skuamosa esofagus (baris kedua) dan karsinoma nasofaring (baris ketiga atau lebih lanjut) dan dalam kombinasi dengan kemoterapi untuk rawatan kanser paru-paru sel tidak kecil (bukan skuamosa dan skuamosa), karsinoma skuamosa esofagus, dan karsinoma nasofaring dalam pengaturan baris pertama. Semua indikasi telah dimasukkan ke dalam senarai perubatan kebangsaan China, menjadikannya produk PD-1 domestik terkemuka dari segi indikasi dan jenis tumor yang diliputi.

Mengenai Hengrui Pharma

Hengrui Pharma ialah syarikat farmaseutikal global terkemuka yang beribu pejabat di China dengan fokus kepada penyelidikan, pembangunan, pembuatan dan pemasaran produk kesihatan inovatif dan berkualiti tinggi. Inovasi ialah strategi pembangunan utama. Hengrui Pharma menduduki tangga ke-24 di kalangan 1,000 syarikat farmaseutikal global terbesar pada 2021. Hengrui Pharma telah disenaraikan dalam senarai tahunan Pharma Exec syarikat farmaseutikal global teratas 50 untuk tahun kelima berturut-turut.

Mengenai HUTCHMED

HUTCHMED (Nasdaq/AIM:HCM; HKEX:13) ialah syarikat biofarmaseutikal komersial inovatif dan berprestasi tinggi. Ia komited kepada penemuan, pembangunan global dan pemasaran terapi terget dan imunoterapi untuk rawatan kanser dan penyakit imunologi. Ia mempunyai kira-kira 5,000 kakitangan di seluruh syarikatnya, di pusatnya ialah pasukan lebih 1,800 dalam onkologi/imunologi. Sejak penubuhannya, HUTCHMED telah memberi tumpuan kepada membawa calon ubat kanser dari penemuan dalaman kepada pesakit di seluruh dunia. Tiga ubatnya yang pertama dipasarkan di China, yang pertama juga dipasarkan di AS. Untuk maklumat lanjut, sila lawati: atau ikuti kami di .

Pernyataan Prospektif

Pernyataan prospektif ini mengandungi pernyataan prospektif menurut maksud “perlindungan selamat” di bawah Akta Pembaharuan Undang-Undang Pelaburan Swasta AS tahun 1995. Pernyataan prospektif ini mencerminkan jangkaan HUTCHMED mengenai peristiwa akan datang, termasuk jangkaannya mengenai potensi terapeutik surufatinib untuk rawatan pesakit dengan PDAC dan pembangunan lanjut surufatinib dalam indikasi ini dan lain-lain. Pernyataan prospektif membabitkan risiko dan ketidakpastian. Risiko dan ketidakpastian sedemikian termasuk, antara lain, anggapan mengenai jadual dan hasil kajian klinikal dan kecukupan data klinikal untuk menyokong penyerahan permohonan NDA surufatinib untuk rawatan pesakit dengan PDAC atau indikasi lain di China atau bidang kuasa lain, potensinya untuk memperoleh kelulusan daripada pihak berkuasa kawal selia secara tergesa-gesa atau langsung, profil keselamatan dan keberkesanan surufatinib, keupayaan HUTCHMED untuk membiayai, melaksanakan dan melengkapkan rancangan pembangunan dan pemasaran klinikal dan komersialnya untuk surufatinib pada jadual yang ditetapkan. Selain itu, memandangkan beberapa kajian bergantung kepada penggunaan produk ubat lain seperti camrelizumab sebagai terapi kombinasi dengan surufatinib, risiko dan ketidakpastian sedemikian termasuk anggapan mengenai keselamatan, keberkesanan, bekalan dan kelulusan berterusan pihak berkuasa kawal selia untuk terapi ini. Pelabur sedia ada dan prospektif dinasihatkan untuk tidak bergantung berlebihan ke atas pernyataan prospektif ini, yang hanya berlaku pada tarikh ini. Untuk perbincangan lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian ini, sila rujuk penyataan HUTCHMED dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS, Bursa Saham Hong Kong Terhad dan AIM.

Maklumat Perubatan

Penyataan pers ini mengandungi maklumat perubatan dan ubat yang mungkin mengandungi risiko jika digunakan tanpa nasihat pakar perubatan. Ia tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat pakar perubatan atau memberikan nasihat perubatan dan harus dibaca bersama-sama dengan maklumat keselamatan produk yang sesuai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.