4 Dominican dituduh menyeludup haiwan liar dan membuang 113 burung ke laut untuk mati

(SeaPRwire) –   Empat lelaki dari Dominican telah didakwa atas kesalahan penyeludupan hidupan liar dalam kes melibatkan lebih 100 ekor burung mati, berita rasmi menyatakan Isnin.

Mereka telah ditahan selepas pihak Coast Guard melihat mereka awal bulan ini di atas kapal tanpa bendera utara Puerto Rico dan melihat mereka buang kandang kayu mengandungi burung tropika ke laut apabila pihak berkuasa menghampiri, kata Coast Guard.

Seramai 113 ekor burung telah dijumpai dari laut, pihak berkuasa menyatakan, menambah bahawa lelaki-lelaki itu telah pergi ke wilayah Amerika Syarikat itu untuk menyeludup burung eksotik balik ke jiran Dominican.

Suspek-suspek muncul di mahkamah Isnin. Hakim mengarahkan tiga daripada mereka ditahan di penjara manakala yang keempat di bawah tahanan rumah sementara menunggu perbicaraan akan datang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.