GigaCloud Technology Inc Mengumumkan Keputusan Kewangan Suku Pertama Berakhir 31 Mac 2024

(SeaPRwire) –   — Pendapatan Hampir Dua Kali Ganda dan Mencapai Tahap Tertinggi;

Mempercepatkan Pasaran GigaCloud Secara Lebih Cepat Di Semua Metrik —

EL MONTE, Calif., May 09, 2024 — GigaCloud Technology Inc (Nasdaq: GCT) (“GigaCloud” atau “Syarikat”), perintis penyelesaian teknologi B2B global dari hujung ke hujung untuk barangan besar penghantaran, hari ini mengumumkan keputusan kewangan bagi suku tahun pertama berakhir 31 Mac 2024, termasuk pertumbuhan yang ketara dalam pendapatan, keuntungan kasar dan keuntungan bersih berbanding tempoh tahun lepas yang sepadan.

Tajuk Kewangan Suku Tahun Pertama 2024

 • Jumlah pendapatan sebanyak $251.1 juta, meningkat 96.5% daripada $127.8 juta dalam suku tahun pertama 2023.
 • Keuntungan kasar sebanyak $66.5 juta, meningkat 124.7% daripada $29.6 juta dalam suku tahun pertama 2023.
  Margin kasar bertambah kepada 26.5%, naik 340 mata asas daripada 23.1% dalam suku tahun pertama 2023.
 • Keuntungan bersih sebanyak $27.2 juta, meningkat 71.1% daripada $15.9 juta dalam suku tahun pertama 2023.
  Margin keuntungan bersih adalah 10.8%, turun 160 mata asas daripada 12.4% dalam suku tahun pertama 2023.
  EPS Diluid meningkat 69.2% kepada $0.66, daripada $0.39 dalam suku tahun pertama 2023.
 • EBITDA Disesuaikan1 meningkat 74.2% kepada $34.5 juta, daripada $19.8 juta dalam suku tahun pertama 2023.
  EPS Diluid Disesuaikan2 meningkat 71.4% kepada $0.84, daripada $0.49 dalam suku tahun pertama 2023.
 • Tunai, Tunai Terhad dan Pelaburan berjumlah $196.2 juta pada 31 Mac 2024, meningkat 6.5% daripada $184.2 juta pada 31 Disember 2023.

Tajuk Operasi

 • GMV Pasaran GigaCloud3 meningkat 64.0% kepada $907.7 juta dalam tempoh 12 bulan berakhir 31 Mac 2024, daripada $553.5 juta dalam tempoh 12 bulan berakhir 31 Mac 2023.
 • GMV Pasaran GigaCloud 3P4 meningkat 71.8% kepada $489.9 juta dalam tempoh 12 bulan berakhir 31 Mac 2024, daripada $285.2 juta dalam tempoh 12 bulan berakhir 31 Mac 2023. GMV Pasaran GigaCloud 3P mewakili 54.0% daripada jumlah GMV Pasaran GigaCloud dalam tempoh 12 bulan berakhir 31 Mac 2024, naik daripada 51.5% dalam tempoh 12 bulan berakhir 31 Mac 2023.
 • Penjual 3P Aktif5 meningkat 43.7% kepada 865 dalam tempoh 12 bulan berakhir 31 Mac 2024, daripada 602 dalam tempoh 12 bulan berakhir 31 Mac 2023.
 • Pembeli Aktif6 meningkat 29.1% kepada 5,493 dalam tempoh 12 bulan berakhir 31 Mac 2024, daripada 4,255 dalam tempoh 12 bulan berakhir 31 Mac 2023.
 • Belanja setiap pembeli aktif7 meningkat 27.0% kepada $165,239 dalam tempoh 12 bulan berakhir 31 Mac 2024, daripada $130,083 dalam tempoh 12 bulan berakhir 31 Mac 2023.

“Kami gembira melaporkan pertumbuhan luar biasa dalam pendapatan, disertai dengan peningkatan ketara dalam margin keuntungan kasar,” kata Larry Wu, Pengasas, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif GigaCloud. “Selain itu, Pasaran GigaCloud kami terus mencatat momentum yang menggalakkan di semua metrik utama, sambil mengembangkan tawaran perkhidmatannya. Pelaburan strategik dalam infrastruktur pemenuhan kami bagi menyokong pertumbuhan yang dijangka dan fluktuasi pertukaran asing menyebabkan penurunan sementara dalam margin keuntungan bersih kami bagi suku tahun pertama. Kami yakin pelaburan ini akan meletakkan GigaCloud dalam kedudukan yang lebih baik untuk memenuhi permintaan pembeli dan penjual Pasaran yang meningkat sambil meningkatkan kecekapan secara berterusan.”

“Pengenalan Perkhidmatan Branding sebagai Perkhidmatan, atau BaaS kami, merupakan titik perubahan bagi GigaCloud dan industri perabot secara keseluruhan, terutamanya dalam pasaran kami di mana perabot merupakan kategori utama.” Mr. Wu terus berkata, “Program ini membolehkan penjual berkelayakan menggunakan jenama Christopher Knight Home yang mapan untuk menangani cabaran jangka panjang yang berkaitan dengan pembinaan jenama dalam sektor perabot. Kami menyaksikan sambutan meluas daripada penjual Pasaran kerana kami sedang mempersiapkan transaksi pertama di bawah program ini pada suku kedua. Langkah strategik ini menggariskan komitmen kami untuk memberdayakan pembeli dan penjual Pasaran dan merupakan contoh lagi penambahan kepada alat perkhidmatan kami yang direka untuk mengeratkan kesetiaan dan penglibatan di kalangan pembeli dan penjual Pasaran. Kami yakin pertumbuhan berterusan kami akan membuka lebih banyak peluang bagi pembeli dan penjual kami, memantapkan kedudukan GigaCloud di hadapan dalam mengoptimumkan rantaian bekalan global untuk barangan besar melalui model Pemenuhan Pembekal kami.”

Pandangan Perniagaan

Syarikat menjangka jumlah pendapatannya akan berada antara $265 juta hingga $280 juta dalam suku kedua 2024. Ramalan ini mencerminkan pandangan semasa dan awal Syarikat terhadap keadaan pasaran dan operasi, yang tertakluk pada perubahan dan tidak boleh diramalkan dengan keyakinan munasabah pada tarikh ini.

Persidangan Akaun

Syarikat akan menganjurkan persidangan untuk membincangkan keputusan kewangannya pada pukul 8:00 pagi Waktu Timur AS (8:00 malam, Waktu Beijing/Hong Kong) pada 9 Mei 2024. Peserta yang ingin menyertai panggilan harus mendaftar terlebih dahulu di . Setelah pendaftaran, peserta akan menerima nombor panggilan dan PIN unik yang boleh digunakan untuk menyertai persidangan. Sekiranya peserta mendaftar dan lupa PIN atau kehilangan e-mel pengesahan pendaftaran, mereka boleh mendaftar semula untuk menerima PIN baru. Semua peserta digalakkan untuk menghubungi 15 minit sebelum masa permulaan.

Webcast langsung dan arkib persidangan akan boleh diakses di laman web hubungan pelabur Syarikat di: .

Mengenai GigaCloud Technology Inc

GigaCloud Technology Inc merupakan perintis penyelesaian teknologi B2B global dari hujung ke hujung untuk barangan besar penghantaran. Platform e-dagang B2B Syarikat, yang dirujuk sebagai “Pasaran GigaCloud”, mengintegrasikan semua perkara daripada penemuan, pembayaran dan alat logistik ke dalam satu platform mudah digunakan. Syarikat pasaran global menyambungkan pembuat, terutamanya di Asia, dengan penjual grosir, terutamanya di AS, Asia dan Eropah, untuk melaksanakan transaksi lintas sempadan dengan keyakinan, kelajuan dan kecekapan. Syarikat menawarkan penyelesaian yang benar-benar menyeluruh yang mengangkut produk dari gudang pembuat ke pintu pelanggan akhir, semuanya dengan harga tetap. Syarikat pertama kali melancarkan pasarannya pada Januari 2019 dengan memberi tumpuan kepada pasaran perabot global dan sejak itu telah meluaskan ke kategori tambahan seperti peralatan rumah dan peralatan kecergasan. Untuk maklumat lanjut, sila lawati laman web Syarikat: .

Pengukuran Kewangan Bukan-GAAP

Syarikat menggunakan beberapa pengukuran kewangan bukan-GAAP, termasuk EBITDA Disesuaikan dan EPS Diluid Disesuaikan, untuk memahami dan menilai prestasi inti operasinya. EBITDA Disesuaikan adalah keuntungan bersih dikurangkan faedah, cukai pendapatan dan susut nilai, selanjutnya disesuaikan untuk mengeluarkan bayaran berdasarkan saham. EPS Diluid Disesuaikan adalah pengukuran kewangan yang ditakrifkan sebagai EBITDA Kami dibahagikan oleh jumlah saham tertimbang purata asas dan diluid kami, berturut-turut. Pengurusan menggunakan EBITDA Disesuaikan dan EPS Diluid Disesuaikan sebagai ukuran prestasi, untuk perancangan, mengalokasikan sumber untuk meningkatkan prestasi kewangan perniagaan kami, untuk menilai keberkesanan strategi perniagaan kami dan dalam komunikasi dengan Lembaga Pengarah dan pelabur mengenai prestasi kewangan kami. Pengukuran bukan-GAAP, yang mungkin berbeza daripada istilah yang serupa digunakan oleh syarikat lain, dipersembahkan untuk meningkatkan pemahaman pelabur terhadap prestasi kewangan kami dan tidak boleh dianggap sebagai pengganti, atau unggul daripada, maklumat kewangan yang disediakan dan dipersembahkan mengikut GAAP AS.

Untuk maklumat lanjut mengenai pengukuran kewangan bukan-GAAP, sila lihat jadual bertajuk “Rekonsiliasi EBITDA Disesuaikan Tanpa Diaudit” dan “Rekonsiliasi EPS Diluid Disesuaikan Tanpa Diaudit” yang ditetapkan pada akhir kenyataan akhbar ini.

Pandangan Hadapan

Syarikat menjangka pertumbuhan berterusan yang kuat dalam pendapatan, keuntungan dan aliran tunai bebas. Walau bagaimanapun, terdapat ketidakpastian yang ketara yang boleh memberi kesan kepada prestasi kewangan dan operasi Syarikat. Oleh itu, Syarikat tidak memberikan panduan kuantitatif untuk tahun kewangan 2024. Syarikat akan terus memantau perkembangan situasi dan memberi panduan apabila keadaan menjadi lebih jelas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.