China Medical System (867.HK) 2023 Keputusan Tahunan: Di Sebalik Tekanan Prestasi Kewangan Temporari, Pemangkin Baharu Muncul daripada Kejayaan Inovasi Berturut-turut

(SeaPRwire) –   SHENZHEN, CHINA, 27 Mac 2024 — Pada 27 Mac 2024, China Medical System (“CMS” atau “Syarikat”) telah mengeluarkan keputusan tahunan 2023. Syarikat mencatat perolehan sebanyak RMB8,013 juta, penurunan tahun ke tahun sebanyak 12.4%; jika semua ubat-ubatan dijual secara terus oleh Kumpulan, perolehan akan menjadi RMB 9,472 juta, penurunan tahun ke tahun sebanyak 9.8%. Kemuntungan bagi tahun itu adalah RMB2,384 juta, dan keuntungan tahunan dinormalkan yang mengecualikan peruntukan kerugian penurunan nilai aset berkaitan adalah RMB2,709 juta. Pengumuman keputusan menunjukkan bahawa pada tahun 2023, Syarikat telah terjejas oleh pelaksanaan Pembelian Berdasarkan Isi Padu Negara (the “National VBP”) bagi tiga produk asal pasaran (jualan tiga produk ini mencatat penurunan RMB1,708.7 juta, dan jualan mereka untuk separuh kedua tahun itu menurun kira-kira 50% berbanding separuh kedua tahun lalu), menyebabkan gangguan dan penurunan sementara prestasi operasi keseluruhan. Walaupun tiga produk tidak dipilih dalam National VBP, mereka semua ubat asli untuk penyakit kronik dengan pemberian oral, dengan pengiktirafan jenama yang baik dan bahagian pasaran runcit yang besar. Oleh itu, impak keseluruhan daripada National VBP boleh dijangka. Produk eksklusif bukan-VBP Syarikat terus berkembang. Selain itu, portfolio produk inovatif baharu Syarikat telah diperluaskan kepada 4 ubat, dan komersialisasi dan aplikasi klinikal berskala besar produk inovatif telah memberikan Syarikat daya dorong baru.

4 ubat inovatif telah memulakan aplikasi klinikal berskala besar, mendedahkan era komersialisasi produk inovatif pertama CMS.

Pada tahun 2023, CMS telah menghasilkan keputusan inovasi yang berbeza. Tiga ubat inovatifnya, Diazepam Nasal Spray (VALTOCO), Tildrakizumab Injection (ILUMETRI), Methotrexate Injection-psoriasis (METOJECT), telah dimasukkan ke Dalam Senarai Ubat Berimburs Negara (NRDL) selepas mendapat kelulusan pemasaran di China, dan telah memasuki peringkat komersialisasi secara beransur-ansur, memperkaya lagi matriks produk pasaran CMS dalam bidang terapeutik khusus, dan menyokong CMS mempercepatkan proses komersialisasi produk inovatif.

Selain itu, pada Februari 2024, CMS telah mendapat lesen eksklusif bagi ubat inovatif penurunan fosforus pertama baris Sucroferric Oxyhydroxide Chewable Tablets (VELPHORO), yang baru dimasukkan ke dalam Senarai Ubat Berimburs Negara China dan mengeluarkan preskripsi pertamanya di China. Setakat ini, 4 ubat inovatif CMS secara rasmi telah memulakan aplikasi klinikal berskala besar di China, menandakan permulaan era komersialisasi produk inovatif CMS

Barisan produk inovasi berbeza berdiri sebagai pemacu penting pembangunan berkualiti tinggi Syarikat. Didorong oleh roda kembar “Penyelidikan & Pembangunan Bersama dan Penyelidikan & Pembangunan Bebas”, CMS terus menggunakan produk inovatif kelas pertama di dunia (FIC) dan kelas terbaik (BIC) yang dipandu oleh permintaan pesakit dan klinikal, dan telah meningkatkan keupayaan R & D produk inovatif berbeza untuk memperkasa peralihan berterusan hasil penyelidikan saintifik ke aplikasi klinikal. Setakat ini, CMS telah menggunakan kira-kira 30 produk inovatif. Di antaranya, 2 produk, Methotrexate Injection – rheumatoid arthritis (RA) dan Methylthioninium Chloride Enteric-coated Sustained-release Tablets, sedang dalam kajian NDA di China. Sementara itu, lebih 10 produk inovatif sedang menjalani ujian klinikal di China, terutamanya ujian kawalan rawak (RCT). Selanjutnya, Syarikat mempunyai kira-kira 10 projek R & D inovasi yang dibangunkan sendiri, meliputi molekul besar, molekul kecil, siRNA, dan sebagainya, di mana Highly Selective TYK2 Inhibitor CMS-D001 tablet dan GnRH Receptor Antagonist CMS-D002 kapsul telah mendapat kelulusan IND pada awal 2024.

CMS menyatakan bahawa produk inovasi dijangka akan terus dilancarkan setiap tahun dengan kecekapan yang lebih tinggi dan kos yang lebih terkawal bermula dari tahun 2023, terus menghidupkan semula pembangunan jangka sederhana hingga panjang Syarikat. CMS bersedia untuk menyambut masa depan yang lebih cerah penuh peluang.

Berasaskan bidang terapeutik khusus, memperkasakan produk untuk mencapai nilai klinikal dan komersial

Kemahiran komersialisasi adalah salah satu daya saing inti CMS. Dengan terus memperkukuh dan mengintegrasikan platform komersialisasinya, Syarikat telah mengkonsolidasikan sistem operasi berfokus bidang terapeutik khusus, dan telah mempromosikan operasi bebas tiga segmen perniagaan utamanya termasuk kardiovaskular/gastroenterologi, dermatologi/kecantikan perubatan, dan oftalmologi. Pada masa yang sama, dengan memanfaatkan sistem kawalan kepatuhan yang dipertingkatkan dan alat digital yang menyokong, CMS terus mengoptimumkan keupayaan promosi akademik profesionalnya yang dipandu oleh bukti klinikal, dan telah membina beberapa pasukan komersialisasi berfokus bidang terapeutik khusus yang lincah dan cekap.

Perniagaan Dermatologi dan Kecantikan Perubatan “CMS Skinhealth” menjadikan produk preskripsi dermatologi sebagai terasnya, dan mengembangkan ke produk perawatan kulit dan produk kecantikan perubatan ringan berkualiti dermatologi, dengan terus mengoptimumkan penyelesaian pengurusan kesihatan kulit sepanjang hayat. CMS Skinhealth secara rasmi memulakan promosi ILUMETRI, bergantung kepada platform akademik terkumpul produk pasaran sedia ada termasuk Hirudoid (agen pembaikan halangan kulit dengan pelbagai fungsi) dan Aethoxysklerol (jenama asal Jerman untuk rawatan sclerotherapy varises dengan tahun aplikasi klinikal). Sementara itu, CMS Skinhealth telah mendapat lesen eksklusif untuk komersialisasi tiga produk perubatan estetik regeneratif, termasuk Poly-L-lactic Acid Microparticle Filler Injection, Polycaprolactone Microsphere Gel untuk Injeksi dan Calcium Hydroxylapatite Microsphere Gel untuk Injeksi, memperkaya portfolio produk perubatan estetik regeneratifnya dan meningkatkan daya saing Syarikat.

Perniagaan Oftalmologi “CMS Vision” terus meningkatkan struktur organisasi dan sistem operasinya, dan secara aktif mempromosikan pengenalpastian, pembangunan dan komersialisasi penyelesaian klinikal yang diperlukan secara mendesak. Peranti perubatan inovatif, Peranti Rawatan Glaukoma EyeOP1, telah melengkapkan capaian pasaran di banyak wilayah dan bandar, dan disinergikan dengan produk eksklusif pasaran Tetes Mata Augentropfen Stulln Mono dalam pemasaran dan promosi. Antibodi Bispesifik Tetravalent VEGF/ANG2, agen biologi inovatif Kelas I, sedang dalam peringkat ujian klinikal Fasa I di China.

Pengumuman keputusan menunjukkan bahawa setakat akhir 2023, CMS mempunyai kira-kira 4,400 orang kakitangan promosi akademik profesional, dan rangkaian promosinya telah menutup lebih daripada 50,000 hospital dan institusi perubatan di seluruh China dan hampir 250,000 farmasi runcit. Portfolio produk pasaran CMS terutamanya terdiri daripada ubat berjenama eksklusif, dengan kelulusan produk inovatif berjaya pada tahun 2023, potensi pertumbuhan masa depan Syarikat akan terus dibebaskan. Pada masa yang sama, dengan mengambil kelebihan yang terkumpul dalam kardiovaskular, gastroenterologi, sistem saraf pusat, oftalmologi, dermatologi dan bidang terapeutik khusus lain, dan keupayaan promosi akademik profesional, pengurusan yang patuh dan cekapnya, CMS telah meningkatkan kecekapan perniagaannya dan daya saing untuk mewujudkan potensi komersial yang luas bagi produk inovatif dan eksklusifnya.

Mercepatkan pembangunan perniagaan antarabangsa, membentuk enjin pertumbuhan baharu

Dengan dipandu oleh keperluan perubatan tidak terpenuhi tempatan, syarikat perniagaan Asia Tenggara CMS “Rxilient Health”, memanfaatkan sumber terunggul Kumpulan dan beroperasi oleh pasukan tempatan dengan kepakaran industri farmaseutikal yang kaya, dengan cepat memperkenalkan portfolio produk pelbagai dan menubuhkan rangkaian perniagaan yang menutup pelbagai negara Asia Tenggara. Pada Mac 2023, Rxilient Health menandatangani perjanjian kerjasama dengan Junshi Biosciences, memanfaatkan kelebihan Rxilient Health dalam pendaftaran ubat dan komersialisasi serta kekuatan R & D Junshi Biosciences, kedua-dua pihak bekerjasama membangunkan dan mengkomersialkan toripalimab intravena, salah satu ubat inovatif Cina utama yang pergi ke luar negara, di sembilan negara Asia Tenggara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Pada Disember 2023, CMS dan Rxilient Health berganding bahu dengan Pharmaron dan lain-lain untuk menyertai