Turki dan Greece ketua akan bertemu, ujian inisiatif persahabatan lima bulan di tengah peperangan Gaza dan Ukraine

(SeaPRwire) –   Musuh lama Turki dan Yunani akan menguji inisiatif persahabatan lima bulan lama Isnin apabila Perdana Menteri Yunani Kyriakos Mitsotakis melawat Ankara.

Dua ahli NATO, yang berkongsi dekad permusuhan bersama, sempadan yang tegang dan perairan dipertikaikan, bersetuju menepi pertikaian pada Disember lalu. Sebaliknya, mereka memberi tumpuan kepada perdagangan dan tenaga, memperbaiki hubungan budaya dan senarai panjang isu-isu lain diletakkan pada .

Ini adalah pandangan mengenai apa yang dua pihak berharap untuk capai dan pertikaian yang menghantui hubungan mereka di masa lalu:

Mitsotakis dijadual melawat Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan di Ankara Isnin sebagai sebahagian usaha untuk memperbaiki hubungan berikutan solidariti yang ditunjukkan Athens kepada Ankara selepas gempa bumi yang merosakkan di selatan Turki tahun lalu.

Dua pemimpin mempunyai perbezaan tajam mengenai peperangan Israel-Hamas, tetapi berminat menahan ketidakstabilan lebih lanjut di Mediterranean timur kerana konflik juga terus meletus di Ukraine.

“Kami sentiasa mendekati perbincangan kami dengan Turki dengan keyakinan dan tanpa ilusi bahawa kedudukan Turki tidak akan berubah dari satu masa ke satu masa lain,” kata Mitsotakis minggu lalu, mengulas lawatan itu. “Walau bagaimanapun, saya fikir ia penting bahawa apabila kita tidak bersetuju, saluran komunikasi harus sentiasa terbuka.”

“Kita harus tidak bersetuju tanpa ketegangan dan ini sentiasa menyebabkan eskalasi di atas tanah,” tambahnya.

Ioannis Grigoriadis, profesor sains politik di Universiti Bilkent Ankara, berkata dua pemimpin akan mencari cara “untuk meluaskan agenda positif dan mencari topik di mana kedua-dua pihak boleh mencari penyelesaian menang-menang,” seperti dalam perdagangan, pelancongan dan migrasi.

Erdogan melawat Athens awal Disember, dan kedua-dua negara sejak itu mengekalkan hubungan tinggi peringkat untuk mempromosikan pelbagai inisiatif penyembuhan hubungan, termasuk pertukaran pendidikan dan pelancongan.

Warganegara Turki musim panas ini mampu melawat 10 pulau Yunani menggunakan visa tempatan, mengelakkan prosedur lebih rumit diperlukan untuk memasuki zon perjalanan umum Eropah, dikenali sebagai kawasan Schengen.

“Ini menjana peluang besar untuk memperbaiki hubungan ekonomi antara kedua-dua pihak, tetapi juga untuk mendekatkan masyarakat stabil – bagi Yunani dan Turki untuk menyedari bahawa mereka mempunyai lebih banyak perkara yang sama berbanding yang mereka fikir,” kata Grigoriadis.

Perselisihan telah membawa Athens dan Ankara hampir ke peperangan beberapa kali dalam lima dekad terakhir, kebanyakannya mengenai sempadan maritim dan hak untuk mengkaji sumber di Laut Aegean dan Mediterranean timur.

Kedua-dua negara juga terkunci dalam pertikaian mengenai Cyprus, yang dibahagikan pada 1974 apabila Turki menyerang berikutan rampasan kuasa oleh penyokong penyatuan dengan . Hanya Turki mengakui pengisytiharan kemerdekaan Turki Cyprus di sepertiga pulau itu.

Pertikaian mengenai pengkajian sumber tenaga mengakibatkan konfrontasi tentera laut pada 2020 dan sumpah Erdogan untuk menghentikan rundingan dengan kerajaan Mitsotakis. Tetapi kedua-dua lelaki bertemu tiga kali tahun lalu berikutan pencairan hubungan dan usaha lebih luas oleh Erdogan untuk mengaktifkan semula hubungan dengan negara-negara Barat.

Menteri luar negeri kedua-dua negara, Hakan Fidan dari Turki dan George Gerapetritis dari Yunani, dijadual menyertai perbualan Isnin dan mengadakan pertemuan berasingan.

Hanya minggu sebelum lawatan Mitsotakis, Erdogan mengumumkan pembukaan gereja zaman Bizantium dahulu sebagai masjid di Istanbul, mendapat kritikan dari Yunani dan gereja Ortodoks Yunani. Seperti Hagia Sophia terkenal Istanbul, Chora beroperasi sebagai muzium selama dekad sebelum ditukar ke masjid.

Turki pula mengkritik rancangan Yunani baru-baru ini untuk mengisytiharkan kawasan di Laut Ionian dan Aegean sebagai “taman laut” untuk memulihara hidupan laut. Turki membantah pengisytiharan sepihak di Aegean, di mana beberapa kawasan masih dipertikaikan, dan menggelarkan langkah itu sebagai “langkah yang menyabotaj proses normalisasi.”

Grigoriadis berkata Turki dan Yunani boleh memberi tumpuan memulihara monumen Uthmaniyyah usang di Yunani dan monumen Ortodoks Yunani . “Itu akan menjadi peluang” untuk hubungan yang diperbaiki, katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.