Tiga cedera dalam serangan pisau dan tukul di Paris

(SeaPRwire) –   Tiga orang cedera Sabtu oleh seorang lelaki bersenjatakan pisau dan palu di dalam stesen kereta api sibuk, dengan polis menolak keganasan dan mencadangkan suspek mungkin mempunyai masalah kesihatan mental.

Serangan itu berlaku di stesen kereta api Gare de Lyon di Paris pada kira-kira 7:35 pagi di mana seorang mangsa menderita luka perut serius dan dibawa ke hospital untuk menjalani pembedahan. Keadaan mangsa mengancam nyawa, kata polis.

Dua mangsa lain mengalami luka ringan, .

Seorang suspek berusia 32 tahun telah ditahan. Motif disyaki penyerang tidak segera jelas.

Laporan media Perancis lelaki itu berasal dari Mali, manakala polis mengatakan beliau membawa kertas penduduk dari Itali dan ubat-ubatan menunjukkan beliau menjalani rawatan. Kertas membenarkan beliau untuk mengembara secara sah ke negara-negara Eropah lain.

“Individu ini kelihatan menderita gangguan psikiatri,” kata Laurent Nunez, ketua polis Paris yang juga bertanggungjawab terhadap operasi keselamatan besar-besaran untuk Piala Dunia tahun ini di bandaraya yang akan berjalan dari 26 Julai hingga 11 Ogos.

Dengan menekankan bahawa siasatan polis masih dalam peringkat awal, Nunez berkata: “Tiada unsur-unsur yang menyebabkan kita berfikir ini mungkin tindakan keganasan.”

Penunggang lalu campur tangan untuk membantu pegawai polis kereta api menahan suspek, Nunez berkata.

Serangan itu berlaku di salah satu dewan berkubu stesen itu, pihak berkuasa berkata. Berjuta-juta penumpang menggunakan perkhidmatan kereta api berkelajuan tinggi stesen yang menghubungkan Paris dengan bandar-bandar lain dan perkhidmatan komuter ke pinggir bandar dan bandar di kawasan Paris.

Penyiasat menganalisis pisau dan palu, pejabat peguam Paris berkata. Ia berkata siasatan polis sedang mengkaji tuduhan cubaan membunuh yang berpotensi.

Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin menggambarkan serangan itu sebagai “tindakan tidak tertahankan” dan mengucapkan terima kasih kepada mereka yang menahan penyerang.

Terdapat beberapa serangan pisau baru-baru ini di Perancis.

Pada Oktober, imigran Chechen di senarai pemantauan keganasan Perancis didakwa dan mencederakan dua orang lain dalam serangan disyaki keganasan, manakala pada Jun, pelarian Syria bersenjatakan pisau dan mencederakan dua orang dewasa di tasik Pergunungan Perancis.

Pada Januari tahun lalu, sekurang-kurangnya enam orang cedera dalam serangan di

Reuters dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.