Tentera Israel mendakwa gambar menunjukkan pejuang Hamas di dalam kawasan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Rafah

(SeaPRwire) –   Pemimpin Israel mendakwa gambar dan video menunjukkan di dalam Kompleks Pertubuhan Bantuan dan Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNRWA) di Rafah.

IDF melepaskan rakaman drone dan gambar yang diambil di atas kompleks UNRWA di bandar Gaza Rafah pada Selasa.

“Hari ini, kami mendedahkan rakaman luar biasa tentang pengganas bersenjata berhampiran kenderaan UNRWA, yang kami kesan beberapa hari lalu, dan menembak di dalam kompleks UNRWA di timur Rafah,” kata Juru Bicara Tentera Laut Rear Admiral Daniel Hagari pada petang Selasa.

Beliau kemudiannya menyatakan bahawa IDF telah menghubungi kepimpinan UNRWA mengenai insiden itu dan mendesak siasatan.

“Kami menghantar dapatan kepada ahli-ahli kanan masyarakat antarabangsa, dan menyeru PBB untuk menyiasat segera kaitan pusat logistik UNRWA dengan operatif Hamas melalui kenderaan mereka,” kata Hagari.

Digital tidak dapat mengesahkan identiti atau pengikatan tiga individu yang ditandakan oleh IDF dalam pelepasannya.

Rakaman menunjukkan tiga individu membawa senjata api dan berinteraksi dengan individu yang mengemudi kenderaan di dalam kompleks.

Satu lagi potongan rakaman menunjukkan kumpulan individu meletup keluar daripada pintu masuk kompleks dan menembak orang yang didakwa oleh IDF adalah orang awam.

“Berikutan peristiwa di mana pengganas dilihat bersenjata di dalam kompleks logistik UNRWA di timur Rafah, kami menghantar dapatan kepada pegawai kanan masyarakat antarabangsa dan menyeru PBB untuk menyiasat segera perkara ini,” tulis Pejabat Koordinasi Aktiviti Kerajaan di Wilayah (COGAT) dalam kenyataan media sosial. COGAT adalah agensi di bawah Kementerian Pertahanan Israel.

Digital menghubungi Pertubuhan Bantuan dan Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNRWA) untuk ulasan tetapi tidak menerima sebarang respon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.