Tapak “tenaga nuklear gunung” Iran “selamat sepenuhnya” selepas serangan Israel: media negara

(SeaPRwire) –   situs “tenaga nuklear gunung” Iran “sepenuhnya selamat” setelah serangan Israel: media negara

Israel melakukan serangan terbatas di kawasan Iran awal Jumaat sebagai balasan atas Tehran menembakkan salvo roket ke arah Israel Sabtu lalu.

Kawasan sekitar bandar Isfahan – rumah kepada “gunung tenaga nuklear” negara itu – antara kawasan yang menjadi sasaran serangan tersebut.

Isfahan merupakan rumah kepada Fasiliti Penukaran Uranium Iran dan tiga reaktor penyelidikan. Loji pengayaan uranium negara itu juga berada di rantau ini.

Media negara Iran menyatakan berikutan serangan itu bahawa tapak nuklear negara itu “sepenuhnya selamat” dan tidak disasarkan peluru berpandu.

“Letupan pagi ini di langit Isfahan berkaitan dengan tembakan sistem pertahanan udara ke arah objek mencurigakan yang tidak menyebabkan sebarang kerosakan,” kata panglima tentera Iran Jeneral Abdolrahim Mousavi.

Agensi Tenaga Atom Antarabangsa, sebuah pertubuhan pengawasan, kemudian mengesahkan “tiada kerosakan ke atas tapak nuklear Iran.”

Agensi itu berkata ia “terus menyeru kesabaran yang tinggi daripada semua pihak dan mengulangi bahawa kemudahan nuklear tidak seharusnya menjadi sasaran dalam konflik tentera.”

Butir-butir mengenai sasaran sebenar serangan itu – jika ada – tidak segera diketahui, tetapi IAEA sebelum ini mampu mengesahkan sasaran itu “bukan nuklear atau awam.”

Seorang pegawai kanan Iran dikatakan memberitahu Reuters bahawa Iran tidak berencana menangani segera serangan Israel, yang digambarkan berbeza dalam media negara Iran. Letupan yang didengari di Isfahan didakwa akibat sistem pertahanan udara negara itu beraksi dan bukan serangan peluru berpandu, kata pegawai itu kepada Reuters.

Mantan jurucakap IAEA Jonathan Conricus menulis di Twitter bahawa walaupun Iran kelihatan menafikan serangan itu, beliau “berfikir mereka telah mendapat mesej.”

Bradford Betz, Jennifer Griffin dan Elizabeth Pritchett dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.