South Korea menangguhkan rancangan untuk membenarkan lebih ramai pelajar sekolah perubatan kerana mogok doktor masih berterusan

(SeaPRwire) –   Pemerintah berkata Jumaat mereka akan melambatkan pelan untuk mengambil lebih ramai pelajar ke sekolah-sekolah perubatan negara tahun depan, berusaha untuk mengakhiri mogok berminggu-minggu oleh beribu-ribu doktor.

Lebih 90% daripada 13,000 intern perubatan dan pesakit negara telah mogok sejak akhir Februari, apabila kerajaan mengumumkan pelan untuk merekrut 2,000 pelajar baru tahun depan. Ini akan meningkatkan had semasa 3,058, yang kekal sama sejak 2006, kira-kira dua pertiga.

Kerajaan telah menerima cadangan kompromi yang dikemukakan oleh presiden enam universiti awam pada Khamis, di mana sekolah-sekolah perubatan akan meningkatkan pengambilan pelajar secara berperingkat.

Kumpulan doktor mendakwa universiti tidak akan dapat menangani peningkatan mendadak pelajar dan ini akan menjejaskan kualiti perubatan negara. Pegawai kerajaan menyatakan negara memerlukan lebih ramai doktor untuk menangani penduduk yang semakin meningkat usia.

Menyatakan cadangan kompromi, Perdana Menteri Han Duck-soo merujuk kepada kebimbangan bahawa mogok berpanjangan oleh doktor junior ini menambah beban ke atas hospital.

Han berkata 32 sekolah perubatan negara dibenarkan mengurangkan kuota tempat baru sehingga 50% daripada sasaran yang ditetapkan pada 2025, bermakna bilangan tempat baru mungkin lebih hampir 1,000 daripada 2,000.

Pegawai-pegawai menekankan bahawa kompromi ini sementara dan sekolah-sekolah perlu menyempurnakan pelan untuk meningkatkan pengambilan sebanyak 2,000 menjelang 2026.

Kumpulan doktor telah menyeru kerajaan membatalkan pelan sepenuhnya.

“Kerajaan memutuskan bahawa kerosakan disebabkan oleh kekosongan perkhidmatan kesihatan tidak boleh dibiarkan dan keputusan berani diperlukan, memandangkan tuntutan oleh pesakit dan orang ramai umum untuk menyelesaikan masalah ini,” kata Han dalam sidang akhbar, menyeru doktor yang mogok untuk kembali bekerja dan rundingan dengan kerajaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.