Rayuan untuk rumah tahanan ditolak bagi timbalan menteri pertahanan Rusia yang dihadapkan dengan tuduhan rasuah

(SeaPRwire) –   menolak rayuan yang diajukan peguam Timur Ivanov, timbalan menteri pertahanan Rusia yang dituduh rasuah yang meminta agar beliau dipindahkan dari penjara ke tahanan rumah ketika menghadapi tuduhan rasuah.

Timur Ivanov, yang bertanggungjawab terhadap projek pembinaan tentera, ditahan pada 23 April dan didakwa menerima rasuah dalam skala besar. Selepas perbicaraan di Mahkamah Bandar Moscow, agensi berita Rusia memetik peguam beliau Murad Musayev mengatakan kes itu melibatkan tuduhan sekitar $11 juta dan Ivanov telah digantung tugas.

Dua orang lelaki lain telah ditahan dalam kes ini.

Ia jarang bagi pegawai kanan sedemikian untuk didakwa dengan jenayah dan tidak jelas apa yang memulakan keputusan untuk menahan beliau.

Pasukan pemimpin pembangkang Rusia yang telah meninggal dunia Alexei Navalny telah menjalankan siasatan anti-rasuah dan menuduh Ivanov, sekutu Menteri Pertahanan Sergei Shoigu, hidup gaya hidup mewah.

Ivanov, 48, dikenakan sanksi oleh kedua-dua Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah pada 2022 selepas serangan penuh skala Rusia ke atas Ukraine.

Media Rusia melaporkan Ivanov menyelia sebahagian pembinaan di Mariupol, bandar pelabuhan Ukraine yang musnah oleh pengeboman dan diduduki tentera Rusia awal tahun .

Zvezda, saluran TV rasmi tentera Rusia, melaporkan pada musim panas 2022 bahawa kementerian sedang membina satu blok perumahan di Mariupol dan menunjukkan Ivanov memeriksa tapak pembinaan dan bangunan baru didirikan.

Beberapa pegawai kanan tinggi lain telah didakwa di Rusia.

Pada April 2023, Timbalan Menteri Kebudayaan Olga Yarilova ditahan dan didakwa dengan menggelapkan lebih $2.2 juta. Yarilova, yang memegang jawatannya dari 2018 hingga 2022, kini dihadapkan ke mahkamah dan dihadapi hukuman penjara maksimum tujuh tahun.

Menteri Ekonomi bekas Alexei Ulyukayev menerima hukuman penjara lapan tahun pada 2017 atas penerimaan rasuah $2 juta dari salah seorang rakan kongsi teratas Putin. Perbicaraan berprofil tinggi itu kerap dilihat sebagai sebahagian perebutan kuasa di kalangan klan Kremlin. Ulyukayev, kini berusia 68 tahun, dibebaskan awal dari penjara pada Mei 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.