Pope Francis enggan menyampaikan khutbah Ahad Palma tradisional semasa Misa

(SeaPRwire) –   Paus Francis melanggar tradisi semasa permulaan Minggu Suci pada Ahad, melepasi pembacaan homili tahunan Palm Sunday semasa Misa di saat terakhir.

Reuters melaporkan bahawa paus berada di hadapan puluhan ribu orang di Dataran St. Peter apabila beliau melepasi homili tetapi meneruskan perkhidmatan sebelum bergerak keluar dalam popemobile dan mengelilingi orang ramai.

Paus berusia 87 tahun itu baru-baru ini mengalami bronkitis dan influenza, yang menyebabkan beliau mempunyai pembantu membaca alamatnya.

Pada Ahad itu, walaupun begitu, teks yang disediakan Francis tidak dibaca sama sekali.

Minggu Suci bermula dengan Ahad Palma, kemudian membawa kepada Easter. Adalah tidak biasa bagi seorang paus melepasi homili dalam acara yang begitu penting.

Vatikan tidak memberikan penjelasan mengapa Francis melepasi homili, dan bukannya mengarahkan kamera kepada paus, mereka diarahkan kepada orang ramai selama beberapa minit.

Penggiat kemudian mengatakan dalam Radio Vatikan bahawa Francis memutuskan untuk tidak membaca homili. Walaupun begitu, beliau terus mengetuai perkhidmatan dan membaca bahagian-bahagian Misa.

Perkhidmatan itu, yang termasuk kardinal, paderi dan uskup, memperingati hari-hari sebelum beliau dikhianati oleh Yudas, didakwa dan disalibkan di salib.

Polis Vatikan menganggarkan terdapat kira-kira 60,000 orang dalam orang ramai, kebanyakan memegang pokok kelapa dan ranting zaitun semasa perkhidmatan.

Selepas Misa, paus menyampaikan ucapan Ahad dan berkat mingguan dari altar, bukannya dari tingkap Istana Apostolik yang menghadap ke padang, walaupun ini tidak biasa apabila acara besar berlaku.

Semasa memberikan doa, Francis mengutuk serangan di dewan konsert berhampiran Moscow yang mengakibatkan kematian lebih 130 orang, memanggil pembunuhan kejam dan tidak manusiawi yang menghina Tuhan.

Beliau juga meminta doa untuk mereka yang menderita di Gaza, peperangan.

Selepas perkhidmatan itu, Francis menaiki kenderaan terbuka semasa melambai dan tersenyum kepada orang ramai.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.