Petugas perubatan Mexico adakan bantahan, tuntut alat pelindung diri COVID-19 ditambah

Sekumpulan kakitangan kesihatan mengadakan bantahan di jalan utama di Mexico City bagi menuntut pihak berkuasa menyediakan lebih banyak peralatan perlindungan perubatan bagi merawat pesakit COVID-19. – Foto AP

MEXICO CITY: Sekumpulan kakitangan kesihatan mengadakan bantahan di jalan utama di Mexico City, Mexico bagi menuntut pihak berkuasa menyediakan lebih banyak peralatan perlindungan perubatan (PPE) bagi merawat pesakit COVID-19.

Lapor agensi berita AP, mereka yang kebanyakannya terdiri daripada jururawat dan doktor dari October 1 Hospital menegaskan, ia penting berikutan pertambahan pesakit COVID-19 di negara itu.

Sejak beberapa minggu lalu, bantahan melibatkan kakitangan perubatan di Mexico semakin meningkat.

Minggu lalu, kakitangan dan pelatih di hospital awam berkenaan menghantar surat kepada Setiausaha Kesihatan negara itu bagi mendapat bantuan susulan puluhan petugas perubatan yang dijangkiti COVID-19.

Dalam pada itu, kerajaan Mexico pada Selasa telah bekerjasama dengan dua hospital swasta bagi menampung keperluan di hospital awam.

Hospital berkenaan bersetuju untuk menyediakan lebih 3,000 katil kepada pesakit yang mempunyai dijangkiti COVID-19 bermula 23 April hingga 23 Mei.

Sehingga kini, Mexico mencatatkan lebih 5,000 kes positif COVID-19 dengan 332 kes kematian dilaporkan.