Petani menghalang jalan raya, melempar bit dan menyemprot kotoran haiwan kepada polis dalam protes di luar ibu pejabat Kesatuan Eropah

(SeaPRwire) –   Petani melempar bit dan menyemprotkan kotoran haiwan pada polis pada Selasa apabila beratus-ratus traktor sekali lagi menghalang jalan-jalan berhampiran ibu pejabat Kesatuan Eropah, di mana menteri pertanian cuba meringankan krisis yang telah membawa kepada protes selama berbulan-bulan di seluruh blok 27 negara anggota.

Petani membantah apa yang mereka lihat sebagai peraturan berlebihan dan amalan perdagangan yang tidak adil serta peningkatan langkah-langkah alam sekitar dan import murah dari Ukraine. “Biarkan kami mencari nafkah daripada profesi kami,” baca satu papan tanda di atas sebuah traktor menghalang jalan raya yang berselerak dengan jerami, kentang, telur dan kotoran haiwan.

Apabila protes berubah menjadi keganasan, polis menggunakan gas pemedih mata dan meriam air untuk mengekang petani dan kira-kira 250 traktor, walaupun menteri bertemu untuk meluluskan langkah-langkah bertujuan menenangkan krisis itu. Pihak berkuasa meminta penumpang untuk mengelakkan Brussels dan bekerja dari rumah sebanyak mungkin.

Dengan Finland hingga Greece, Poland dan Ireland, petani sudah memenangi pengurangan kawalan terhadap ladang dan melemahkan peraturan racun perosak dan alam sekitar daripada pihak berkuasa EU dan kebangsaan.

Satu rancangan utama EU untuk lebih melindungi alam sekitar di 27 negara blok dan melawan perubahan iklim ditangguhkan secara tidak tentu waktu pada Isnin, menunjukkan bagaimana protes itu telah memberi pengaruh mendalam ke atas politik.

“Untuk mempunyai Eropah yang kuat, diperlukan pertanian yang kuat. Jadi kami di sini untuk mengingatkan mereka bahawa petani mereka perlu menjadi keutamaan,” kata petani Belgium Yolin Targé. “Kami perlu menangani banyak tugas pentadbiran. Kami perlu menangani banyak. Kami menyokong usaha terbaik untuk alam sekitar, tetapi masih, pertanian perlu menjadi keutamaan.”

Negara-negara ahli EU pada Selasa memberi restu sementara kepada cadangan yang bersamaan melemahkan atau memotong peraturan dalam bidang seperti putaran tanaman, perlindungan tanah dan kaedah bajak.

Petani kecil, mewakili kira-kira dua pertiga tenaga kerja dan paling aktif dalam gerakan protes, akan dikecualikan daripada sesetengah kawalan dan penalti.

Parlimen EU dijangka membuat keputusan mengenai cadangan itu pada akhir April.

Ahli alam sekitar dan aktivis iklim menyatakan perubahan dalam di bawah tekanan petani adalah menyesal. Mereka mengatakan pengurangan jangka pendek akan datang untuk menghantui blok dalam satu generasi apabila perubahan iklim akan lebih teruk menimpa benua itu.

Dari segi politik, blok itu telah bergerak ke kanan dalam setahun kebelakangan ini. Nasib petani menjadi slogan bagi populis dan konservatif yang mendakwa dasar iklim dan pertanian EU tidak lebih daripada kegagalan birokrasi daripada politikus elitis yang sudah kehilangan rasa untuk tanah dan ladang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.