Perdana Menteri Slovakia dijangka terselamat daripada cubaan pembunuhan selepas kejutan menggema di seluruh Eropah

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Slovakia dijangka terselamat selepas dia telah dan cedera parah semasa cubaan pembunuhan pada hari Rabu, menurut timbalannya.

Doktor berjuang selama beberapa jam untuk menyelamatkan nyawa Perdana Menteri Robert Fico selepas dia telah semasa menyambut penyokong di acara luar pusat kebudayaan di bandar Handlova, Menteri Pertahanan Robert Kalina memberitahu wartawan.

“Saya rasa pada akhirnya dia akan terselamat,” Timbalan Perdana Menteri Tomas Taraba memberitahu BBC, menambah: “Dia tidak dalam keadaan mengancam nyawa pada masa ini.”

Suspek ditangkap dengan segera berikutan serangan Rabu dan penyiasatan awal mendapati “motivasi politik jelas,” Menteri Dalam Negeri Matus Sutaj Estok berkata.

Serangan cubaan pembunuhan 59-tahun itu hanya beberapa minggu sebelum pilihan raya mengejutkan negara kecil itu dan menimbulkan kebimbangan di seluruh Eropah.

“Serangan fizikal terhadap perdana menteri adalah, terlebih dahulu, serangan terhadap seseorang, tetapi ia juga serangan terhadap demokrasi,” kata Presiden keluar Zuzana Caputova, lawan politik Fico. “Sebarang keganasan tidak boleh diterima. Gaya bahasa benci yang kita saksikan dalam masyarakat membawa tindakan benci. Sila, berhentilah.”

Presiden terpilih Peter Pellegrini, sekutu Fico, memanggil tembakan “ancaman tanpa praseden terhadap demokrasi Slovakia. Jika kita ungkapkan pendapat politik lain dengan pistol di padang, dan bukan di tempat mengundi, kita membahayakan segala yang telah kita bangun bersama selama 31 tahun kedaulatan Slovakia.”

juga mengutuk keganasan.

“Setiap usaha harus dilakukan untuk memastikan keganasan tidak menjadi norma di mana-mana negara, bentuk atau sfera,” katanya.

Perdana Menteri Czech Petr Fiala bersuara dengan pemimpin dunia lain dan mengharapkan pemulihan segera perdana menteri, mengatakan “kita tidak boleh tolerasi keganasan, tiada tempat untuk ia dalam masyarakat.”

Czech dan Slovakia membentuk Czechoslovakia sehingga 1992.

Fico, tokoh berpecah di Slovakia, tahun lepas selepas berkempen atas platform pro-Russia, anti-Amerika Syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.