Perdana Menteri Jepun, Kishida bakal berucap di Kongres, diskusikan ketegangan Asia-Pasifik

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida akan melawat Capitol Hill pada Khamis untuk memberi ucapan kepada ahli-ahli politik AS yang bertujuan untuk menekankan kepentingan mengekalkan ketegangan di kawasan Asia Pasifik pada masa ini dan keraguan di Kongres tentang penglibatan AS di luar negara.

Kishida berada di Washington minggu ini melawat Presiden Joe Biden sebagai Rumah Putih menghabiskan melawat setiap pemimpin Quad – perkongsian tidak rasmi antara AS, Jepun, Australia dan India yang dilihat penting untuk menangani kekuatan tentera China yang semakin meningkat di rantau itu. Kishida dijangka akan bercakap tentang masa depan hubungan antara Jepun dan AS.

Beliau akan memberi ucapan kepada banyak ahli Republikan yang telah menekan supaya AS mengambil peranan yang kurang aktif dalam hal-hal global kerana mengikuti etos “America First” Donald Trump, calon presiden Republikan yang dijangka. Dewan Perwakilan yang dikuasai Republikan telah duduk berbulan-bulan atas pakej $95 bilion yang akan menghantar dana perang ke Ukraine dan Israel, serta bantuan kepada sekutu di Asia Pasifik seperti Taiwan dan bantuan kemanusiaan kepada orang awam di Gaza dan Ukraine.

Walaupun pakej itu tidak termasuk apa-apa pembiayaan terus untuk Jepun, Ketua Majoriti Senat Republikan Mitch McConnell berkata awal minggu ini bahawa beliau berharap lawatan Kishida akan menekankan “bahawa kita berada dalam situasi sejagat di sini terhadap musuh-musuh demokrasi – diketuai oleh China, Rusia dan Iran.”

Jepun telah memainkan peranan kuat dalam menyokong pertahanan Ukraine terhadap Moscow serta membantu bantuan kemanusiaan ke Gaza. Ia juga dilihat sebagai rakan kongsi AS yang penting di rantau yang genting di mana China sedang menunjukkan kekuatannya dan Korea Utara sedang membangunkan program nuklear.

“Jepun adalah sekutu rapat – penting kepada kedua-dua keselamatan negara dan ekonomi kami,” kata Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer dalam kenyataan. “Lawatan ini akan terus memperdalam hubungan diplomatik dan keselamatan antara kedua-dua negara dan membina kekuatan dekad kerjasama.”

Kishida juga menghadiri mesyuarat pada Khamis dalam usaha lain untuk memperkukuh kerjasama serantau di hadapan agresif China.

Di Kongres, Speaker Dewan Mike Johnson telah menahan pakej keselamatan luar negara itu sejak laluannya di Senat pada Februari tetapi kini sedang bekerja untuk menggerakkannya dalam minggu-minggu akan datang. Ia akan menjadi tugas sukar untuk menavigasi perpecahan mendalam tentang sokongan untuk Kyiv di kalangan Republikan. Masalahnya untuk Speaker Republikan, beliau sudah dihadapkan ancaman digulingkan dari jawatan Speaker.

Kishida, yang dipilih pada 2021, tiba di Washington ketika menghadapi masalah politik sendiri. Polling menunjukkan sokongannya merosot kerana menangani skandal dana politik dalam parti pemerintah Liberal Demokratiknya. Ekonomi negaranya juga merosot ke tangga keempat terbesar dunia tahun lalu, mengalahkan Jerman.

Ini akan jadi kali pertama Perdana Menteri Jepun memberi ucapan di Kongres sejak bekas Perdana Menteri Shinzo Abe melawat Capitol Hill pada 2015. Kishida juga akan menjadi pemimpin asing keenam memberi ucapan di Kongres semasa presiden Biden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.