Pelancaran roket berat baharu Rusia berjaya ke angkasa selepas 2 pelancaran gagal

(SeaPRwire) –   Rusia pada Khamis berjaya menguji pelancaran roket berat baru dari kompleks angkasa jauhnya di Timur Jauh, satu pelancaran yang datang selepas .

Percubaan pertama untuk melancarkan roket Angara-A5 dari padang angkasa Vostochny pada Selasa dibatalkan kira-kira dua minit sebelum masa pelancaran yang dijadualkan disebabkan kegagalan sistem pengepresan tangki pengoksidaan di blok pusat roket.

Percubaan pelancaran kedua Rabu juga dibatalkan oleh sistem keselamatan automatik, yang mendaftar kecacatan dalam mekanisme kawalan permulaan enjin, kata Yuri Borisov, ketua syarikat angkasa milik negara Rusia Roscosmos. Beliau menambah bahawa kegagalan kemungkinan besar berakar umbi dalam ralat pemrograman.

Pelancaran Khamis ini merupakan pelancaran keempat untuk Angara-A5, versi berat baru keluarga roket Angara yang telah dibangunkan untuk menggantikan roket Proton rekaan Soviet.

Tiga pelancaran sebelumnya dijalankan dari padang pelancaran Plesetsk di barat laut Rusia.

Selepas pecahnya Kesatuan Soviet pada 1991, Rusia menyewa Kompleks Angkasa Baikonur dari Kazakhstan dan terus menggunakannya untuk kebanyakan . Perjanjian dengan Kazakhstan membenarkan Rusia terus menyewa Baikonur sehingga 2050 dengan bayaran $115 juta setahun.

Walaupun Roscosmos terus bergantung kepada Baikonur, mereka telah membangunkan Vostochny sebagai kemudahan pilihan untuk pelancaran Angara. Pembinaan padang angkasa baru itu telah ditangguhkan lebih lama daripada yang dirancang dan ia hanya menyaksikan penggunaan terhad sahaja sehingga kini.

Pembangunan Angara-A5, yang dijadual menjadi kenderaan pelancaran utama untuk program penyelidikan bulan Rusia akan datang, juga menghadapi penangguhan berulang dan tertinggal tahun di belakang jadual.

Sama seperti roket Proton rekaan Soviet yang akan digantikannya, roket baru ini bertujuan melancarkan satelit komunikasi dan perisikan ke orbit geostasioner.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.