Marah dengan Lula Brazil, Orang Asli berarak untuk tuntut pengiktirafan tanah

(SeaPRwire) –   Ribuan orang berarak pada hari Khamis di ibu negara Brazil, menuntut kerajaan untuk secara rasmi mengakui tanah yang telah mereka tinggali selama berabad-abad dan melindungi wilayah daripada aktiviti jenayah seperti perlombongan haram.

Dengan poster-poster yang membawa mesej seperti “Masa Depan adalah Orang Asli,” mereka berjalan ke Dataran Tiga Kuasa, di mana Kongres, Mahkamah Agung dan istana presiden Planalto terletak di Brasília.

Sebuah kumpulan pemimpin Orang Asli memasuki istana untuk bercakap dengan , manakala yang lain berteriak ke arah bangunan itu: “Hak-hak kami tidak boleh diperdagangkan.” Minggu lepas, beliau menarik balik penciptaan empat wilayah Orang Asli, dengan menyebut tentangan daripada gabenor negeri.

Selain meminta lebih pengakuan tanah, beberapa suku kaum juga memprotes projek landasan kereta api sepanjang 950 kilometer (590 batu) untuk mengangkut kacang soya dari negeri Mato Grosso, di bahagian tengah negara, ke pelabuhan sepanjang Sungai Tapajos, salah satu anak sungai Amazon yang besar.

Pemimpin Orang Asli dari suku kaum Kayapo, Panará dan Munduruku berkata mereka tidak dikonsultasi dengan baik dan takut infrastruktur baru akan menyebabkan peningkatan penebangan hutan.

Rali hari Khamis menandakan penghujung Kempen Tanah Bebas Orang Asli tahunan, kini dalam edisi ke-20. Tahun ini, perhimpunan itu menandakan pandangan kritikal terhadap pentadbiran . Berbeza dengan dua tahun sebelumnya, presiden tidak dijemput melawat kempen, didirikan di esplanad utama Brasilia.

“Terdapat ketidakstabilan politik, ketidhormatan dan ketidakpercayaan,” kata Marivelton Baré, ketua Persekutuan Pertubuhan Orang Asli Rio Negro, kepada Agensi Berita Associated Press semasa arakan.

“Kami mengharapkan banyak daripada kerajaan, tetapi ia tidak melakukan banyak. Kami tahu Kongres akan bermusuhan, tetapi tidak sebanyak yang telah berlaku. Dan di Kongres, kerajaan menggunakan isu-isu Orang Asli dan alam sekitar sebagai mata pertukaran,” tambah Baré, yang mewakili 24 suku kaum Orang Asli dari bahagian barat laut Amazon Brazil.

Sebelum ini menjadi presiden antara 2003 dan 2010, memulakan penggal ketiga pada Januari tahun lepas. Sejak itu, pentadbirannya telah mencipta 10 wilayah Orang Asli, yang pemimpin Orang Asli kata tidak cukup. Menurut pertubuhan bukan keuntungan Institut Sosio-Alam Sekitar, sekurang-kurangnya 251 wilayah mempunyai tuntutan tertunggak untuk pengakuan di hadapan kerajaan persekutuan.

Wilayah Orang Asli membentuk kira-kira 13% wilayah Brazil. Kebanyakan kawasan ini terletak di hutan hujan Amazon.

Walaupun pada kadar perlahan, penggazetan oleh mewakili kontrast ketara dengan pendahulunya, , yang menepati janji untuk tidak mencipta satu sentimeter tambahan tanah Orang Asli. Walau bagaimanapun, tuntutan Orang Asli berhadapan tentangan yang semakin meningkat daripada sektor pertanian berkuasa, yang mendapat sokongan beratus-ratus ahli Kongres dan beberapa gabenor di seluruh negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.