Larangan Pentagon terhadap penerbangan Osprey V-22 akan berakhir minggu depan

(SeaPRwire) –   Pentagon akan menamatkan larangan terbang pesawat V-22 Osprey minggu hadapan, kata pegawai Amerika Syarikat kepada Jumaat lalu, berikutan mesyuarat peringkat tinggi di mana Menteri Pertahanan Lloyd Austin menyokong rancangan perkhidmatan tentera untuk kembali beroperasi dengan selamat dan berperingkat.

Pegawai itu berkata Naval Air Systems Command, yang menggantung operasi pesawat rotor berpusing kontroversi itu kira-kira tiga bulan lalu, akan menamatkan larangan itu dan membenarkan perkhidmatan memulakan pelaksanaan rancangan mereka untuk mengembalikan Osprey ke udara. Austin bertemu dengan ketua perkhidmatan tertinggi, termasuk untuk Tentera Laut dan Tentera Udara, pagi Jumaat, menurut pegawai itu, yang berbual di bawah syarat anonim untuk membincangkan rancangan yang belum diumumkan secara rasmi.

Osprey telah digantung selama hampir tiga bulan berikutan kemalangan Komando Operasi Khas Tentera Udara pada 29 November di Jepun yang mengorbankan lapan anggota perkhidmatan. Insiden Jepun dan kemalangan Osprey awal Ogos lalu yang mengorbankan tiga Marinir masih sedang disiasat. Tentera Udara menyatakan bahawa ia telah mengenal pasti kegagalan apa yang berlaku dalam kemalangan Jepun, walaupun ia belum mengetahui mengapa kegagalan itu berlaku.

Keputusan untuk menamatkan larangan terbang terletak pada Naval Air Systems Command, tetapi Austin telah meminta taklimat maklumat mengenai perkara itu kerana kebimbangan keselamatan yang signifikan dan kerana tiga perkhidmatan dan sekutu penting terlibat dalam program itu. Walaupun Austin tidak mempunyai kuasa kelulusan dalam proses kembali terbang, pegawai Amerika Syarikat berkata pengesahan beliau terhadap rancangan perkhidmatan dianggap sebagai langkah penting.

Dalam bulan-bulan sejak itu, perkhidmatan telah bekerja pada rancangan untuk mengurangkan kegagalan bahan yang diketahui dengan melakukan pemeriksaan keselamatan tambahan dan menubuhkan pendekatan operasi yang lebih konservatif bagaimana Osprey dioperasikan.

Pegawai itu berkata tentera Amerika Syarikat juga akan berkongsi rancangannya dengan Jepun, yang merupakan satu-satunya rakan antarabangsa yang terlibat dalam program Osprey. Jepun juga menggantung armadanya 14 buah V-22 selepas kemalangan November. Sebelum penggantungan, Kor Marin Amerika Syarikat sering menggunakan Osprey di negara itu.

Kembali terbang adalah topik yang sensitif di Jepun, di mana pendapat awam mengenai Osprey adalah bercampur-campur. Pegawai itu berkata Amerika Syarikat komited kepada proses yang selamat, dan armada itu tidak akan terbang lagi di sana sehingga Jepun diberi peluang untuk diberi taklimat mengenai rancangan perkhidmatan.

Ketua Naval Air Systems Command dijangka akan terbang minggu hadapan untuk memberi taklimat secara peribadi kepada Kementerian Pertahanan dan kerajaan Jepun mengenai rancangan itu, dan tiada Osprey akan terbang sehingga taklimat itu dilaksanakan, menurut pegawai Amerika Syarikat lain yang tidak diberi kuasa untuk membincangkan isu secara terbuka dan berbual di bawah syarat anonim.

Osprey adalah kenderaan tentera yang boleh lepas landas seperti helikopter dan terbang seperti pesawat. Siri kemalangan dalam dua tahun kebelakangan ini telah menimbulkan semula persoalan sama ada ia selamat untuk terbang.

Penggantungan seluruh tentera telah memberi kesan teruk kepada Kor Marin Amerika Syarikat, yang bergantung kepada lebih 300 MV-22 Osprey untuk menjalankan bahagian utama misi penerbangan mereka. Komando Operasi Khas Tentera Udara mempunyai kira-kira 50 buah CV-22B Osprey. Tentera Laut merancang untuk menggantikan C-2 Greyhound mereka, yang mengangkut penumpang ke kapal terbang, dengan lebih daripada dua puluh buah CMV-22 Osprey.

Armada presiden juga menggunakan bilangan terhad pesawat Osprey untuk menghantar kakitangan Rumah Putih, anggota keselamatan dan wartawan. Pesawat mereka juga digantung.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.