Kerajaan Kanada komited berjuta-juta untuk pencarian tapak pelupusan sampah mayat wanita Asli yang dibunuh

(SeaPRwire) –   WINNIPEG, Manitoba (AP) — kerajaan persekutuan dan kerajaan wilayah Manitoba bersetuju pada Jumaat untuk menggunakan puluhan juta untuk membantu mencari tapak pelupusan untuk menemui mayat dua wanita Pribumi yang dibunuh.

Jumlah $20 juta (AS$14.7 juta) dari setiap kerajaan akan digunakan untuk mencari tapak pelupusan swasta Prairie Green utara Winnipeg, di mana dipercayai mayat Morgan Harris dan Marcedes Myran berada.

Cambria Harris, anak Morgan Harris, berkata Perdana Menteri Manitoba Wab Kinew memberitahunya mereka akan mencari setiap bahagian kawasan di mana ibunya dipercayai berada. Dia mengesahkan jumlah tersebut.

“Saya sangat bersyukur,” katanya.

Jeremy Skibicki didakwa dengan pembunuhan jenayah pertama dalam kematian Harris, Myran dan dua wanita lain. Dua wanita lain ialah Rebecca Contois, yang kekalnya sebahagian telah ditemui di tapak pelupusan yang berbeza, dan seorang wanita Pribumi tidak dikenali yang pemimpin Pribumi namakan Buffalo Woman. Mayat Buffalo Woman belum ditemui.

Polis pada 2022 menolak idea mencari, sebahagian kerana bahaya berpotensi dari bahan toksik dan isi padu bahan di tapak pelupusan.

Jawatankuasa Pribumi yang diketuai memesan dua laporan mengenai kebolehlaksanaan pencarian, yang telah dianggarkan kos $90 juta Kanada (AS$66 juta) jika diselesaikan dalam setahun.

telah sebelum ini berkata kehilangan dan kematian wanita Pribumi di Kanada terlalu sering dianggap sebagai keutamaan rendah atau diabaikan.

Pemimpin Majlis Perhimpunan Ketua-Ketua Pribumi Manitoba berkata dia berharap kerajaan akan membiayai apa-apa usaha pencarian yang mungkin diperlukan.

“Kami tidak mahu kembali dan kembali lagi meminta agar kerja ini diselesaikan,” kata Ketua Besar Cathy Merrick.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.