Kampung Jepun akan membina skrin menghalang pandangan Gunung Fuji dalam usaha menghalang pelancong

(SeaPRwire) –   Bandar Fujikawaguchiko sudah tidak sabar dengan pelancong.

Terkenal dengan beberapa tempat foto indah yang menawarkan gambar hampir sempurna dari gunung ikonik Jepun, Fuji, bandar pada Selasa memulakan pembinaan skrin hitam besar di sepanjang laluan pejalan kaki untuk menghalang pandangan gunung itu. Sebabnya: pelancong asing yang tidak beradab.

“Kawaguchiko ialah bandar yang dibina atas pelancongan, dan saya menyambut ramai pelawat, dan bandar ini juga menyambut mereka, tetapi ada banyak perkara tentang adab mereka yang membimbangkan,” kata Michie Motomochi, pemilik kedai kuih Jepun “ohagi” berhampiran tempat foto yang akan disekat itu.

Motomochi menyebut littering, menyeberang jalan raya sambil lalu lalang, mengabaikan isyarat lampu lalu lintas, melanggar harta persendirian. Beliau tidak marah – 80% pelanggannya ialah pelawat asing yang bilangannya meningkat selepas penangguhan pandemik selama hampir dua tahun menutup Jepun.

Kawasan jirannya tiba-tiba menjadi tempat popular kira-kira dua tahun lalu, kelihatannya selepas gambar diambil dari sudut tertentu menunjukkan Gunung Fuji di belakang, seolah-olah duduk di atas kedai runcit tempatan, menjadi fenomena media sosial dikenali sebagai “Mt. Fuji Lawson,” menurut pihak berkuasa bandar.

Kebanyakan pelancong asing itu sejak itu berkumpul di kawasan kecil itu, memicu gelombang kebimbangan dan aduan daripada penduduk tentang pelawat menghalang laluan pejalan kaki sempit, mengambil gambar di jalan raya sibuk atau memasuki harta jiran, kata pihak berkuasa.

Di Eropah, kebimbangan mengenai pelancong yang berkumpul berlebihan di bandar bersejarah membawa Venice minggu lalu melancarkan sistem untuk mengenakan yuran masuk $5.35 hari ke bandar itu. Pihak berkuasa berharap ia akan menggalakkan pelawat tidak datang pada hari sibuk dan membuat bandar itu lebih selesa untuk penduduknya yang semakin berkurangan.

Fujikawaguchiko telah mencuba kaedah lain: tanda-tanda menasihati pelawat jangan berlari ke jalan raya dan guna lintasan bertanda dalam bahasa Inggeris, Cina, Thai dan Korea, malah mengupah pengawal keselamatan untuk kawalan orang ramai. Tiada yang berkesan.

Jaring hitam, apabila siap pada pertengahan Mei, akan tingginya 8.2 kaki dan panjangnya 65.6 kaki, dan hampir sepenuhnya akan menghalang pandangan Gunung Fuji, kata pihak berkuasa.

Dozens pelancong berkumpul pada Selasa mengambil gambar walaupun Gunung Fuji tidak kelihatan kerana cuaca berawan.

Anthony Hok, dari Perancis, berfikir skrin itu berlebihan. “Solusi terlalu besar untuk masalah tidak sebesar, walaupun pelancong membuat masalah. Tidak kelihatan betul untuk saya,” katanya. Lelaki berusia 26 tahun itu mencadangkan menetapkan halangan jalan untuk keselamatan daripada menghalang pandangan untuk gambar.

Tetapi Helen Pull, pelawat berusia 34 tahun dari UK, berfahaman dengan kebimbangan tempatan. Semasa mengembara di Jepun beberapa minggu lalu, beliau melihat “pelancongan benar-benar meningkat di sini di Jepun daripada apa yang dilihat.”

“Saya boleh melihat mengapa orang yang tinggal dan bekerja di sini mungkin mahu berbuat sesuatu tentang itu,” katanya, menyatakan ramai mengambil gambar walaupun gunung itu tidak kelihatan. “Itulah kuasa media sosial.”

Pelawat asing berduyun-duyun ke Jepun sejak sekatan sempadan disebabkan pandemik dilonggarkan, sebahagiannya disebabkan yen Jepun lemah.

Tahun lepas, Jepun menerima lebih 25 juta pelawat, dan jumlah tahun ini dijangka melepasi hampir 32 juta, rekod sebelum 2019, menurut Pertubuhan Pelancongan Kebangsaan Jepun. Dan kerajaan mahu lebih pelancong.

Walaupun pelancongan yang membumbung telah membantu industri, ia telah memicu aduan daripada penduduk di destinasi pelancong popular seperti Kyoto dan Kamakura. Di Kyoto, lorong persendirian terkenal baru-baru ini memutuskan untuk menutup sebahagian.

Penduduk tempatan tidak pasti apa yang harus dilakukan.

Motomochi berkata beliau tidak dapat membayangkan bagaimana skrin hitam boleh membantu mengawal aliran orang di laluan pejalan kaki sempit dan jalan di sebelahnya.

Yoshihiko Ogawa, yang menjalankan kedai beras lebih setengah abad di kawasan Fujikawaguchiko, berkata kesesakan bertambah buruk beberapa bulan kebelakangan ini, dengan pelancong berkumpul dari kira-kira 4-5 pagi dan bercakap dengan kuat. Kadang-kadang beliau susah keluar dan masuk garaj.

“Kami tidak pernah terfikir akan menghadapi situasi sebegini,” kata Ogawa, menambah beliau tidak pasti penyelesaian apa yang mungkin. “Saya sangka kami semua perlu terbiasa dengannya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.