Fizz Firdaus ‘hero’ empat beradik

PENGORBANAN kanak-kanak ini yang sanggup bergadai nyawa menyelamatkan adiknya mungkin tidak mampu dilakukan orang dewasa lain.

Ketika itu dia baru berusia lima tahun dan sanggup berkorban nyawa memeluk Aulia yang berusia tiga tahun pada 2018 menyebabkannya melecur teruk di muka, kepala dan kedua-dua bahagian tangan dalam satu tragedi kebakaran bilik di sebuah rumah di Johor Bahru.

Difahamkan, ketika kejadian, empat beradik itu, Muhammad Fariz Nasir Mohd Nasir, 8, Muhammad Fizz Firdaus, 7, Aulia Izzatul Nisa, 5, dan Muhammad Firash, 3, sedang tidur di sebuah bilik sebelum terbakar.

Fizz Firdaus yang menyedari kejadian itu terus memeluk Aulia menggunakan selimut menyebabkan muka dan tangan terbakar teruk manakala Fariz dan Firash hanya mengalami kecederaan ringan.

Nenek saudara mereka, Norfaizah Kamal, 35, berkata, selepas kejadian itu dia mengambil alih menjaga empat beradik berkenaan di Batu Pahat, Johor.

“Saya bersyukur diberi kesempatan menjaga mereka sebagai pelengkap hidup saya dan suami selepas menunggu mendapat cahaya mata sendiri belum kesampaian.

“Semuanya dipermudahkan Allah SWT kerana empat beradik ini memang anak yang baik dan mendengar kata,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

FIZZ Firdaus melecur teruk di muka, kepala dan kedua-dua bahagian tangan ketika menyelamatkan Aulia. FOTO Ihsan Norfaizah
FIZZ Firdaus melecur teruk di muka, kepala dan kedua-dua bahagian tangan ketika menyelamatkan Aulia. FOTO Ihsan Norfaizah

Katanya, Fizz Firdaus sangat menyayangi adik beradiknya terutama Aulia dan Firash manakala Fariz pula sangat melindungi adik-adiknya.

“Fariz dan Fizz Firdaus sangat sayangkan adiknya, jika salah seorang menumpahkan air, mereka cepat-cepat mengambil kain lap bimbang saya marah.

“Walaupun baru berusia lapan tahun, Fariz sudah pandai melakukan kerja rumah seperti memasak nasi, basuh baju dan melakukan kerja rumah yang lain,” katanya.

Menurutnya, dia sangat berharap dapat melakukan rawatan wajah untuk Fizz Firdaus.

“Dia selalu mengadu diejek rakan sekolah membuatkan saya terkesan dan memikirkan perlu melakukan sesuatu,” katanya.

Memperincikan tragedi itu, Norfaizah berkata, kebakaran bilik di sebuah rumah berlaku di Taman Nora, Ulu Tiram, Johor Bahru kira-kira jam 11.21 pagi, Oktober 2018.

“Fariz, Aulia dan Firash hanya cedera ringan tetapi paling teruk Fizz Firdaus selepas api menyambarnya ketika dia memeluk Aulia,” katanya.

NORFAIZAH mengambil alih menjaga empat beradik berkenaan. FOTO Ihsan Norfaizah
NORFAIZAH mengambil alih menjaga empat beradik berkenaan. FOTO Ihsan Norfaizah

Orang ramai yang mahu menyumbang untuk membantu rawatan wajah Firdaus boleh menyalurkan sumbangan ke akaun Norfaizah 0199541100264756 (Bank Simpanan Nasional).

Kisah Fizz Firdaus menyelamatkan adiknya tular di media sosial yang dikongsi seorang aktivis Suara Anak Muda Batu Pahat, Mohd Firdaus Isa, 38, menerusi laman Facebooknya.

Mohd Firdaus berkata, perkongsiannya mengenai pengorbanan seorang abang yang sanggup bergadai nyawa untuk adiknya sebagai contoh kepada masyarakat luar.

“Sebagai orang dewasa pun kita mungkin ragu-ragu untuk bergadai nyawa melakukan perkara sama, tindakan adik Firdaus begitu meruntun jiwa saya,” katanya.