Deutsche Bahn, kesatuan pemandu kereta api teratas mencapai persetujuan selepas berbulan-bulan mogok

(SeaPRwire) –   dan sebuah kesatuan yang mewakili kebanyakan pemandu keretanya telah mencapai persetujuan dalam pertikaian jangka panjang mengenai jam kerja dan gaji yang ditandai dengan siri mogok, kesatuan itu berkata Isnin.

Tiada atau pengendali kereta api milik negara Deutsche Bahn memberi butiran persetujuan mereka. Kedua-duanya menjadualkan kenyataan berasingan pada Selasa.

GDL memanggil pemandu untuk Deutsche Bahn keluar mogok berulang kali dalam pertikaian, yang telah menyeret selama berbulan-bulan.

Ia adalah yang paling konsisten mengganggu daripada beberapa pertikaian gaji dalam sektor pengangkutan yang telah bertepatan baru-baru ini. Yang lain telah melibatkan pekerja pengangkutan tempatan, kakitangan darat dan anak kapal , dan kakitangan keselamatan lapangan terbang.

Titik perdebatan utama adalah tuntutan GDL untuk mengurangkan jam kerja dari 38 ke 35 jam seminggu tanpa potongan gaji. Beberapa pengendali swasta kecil yang mengendalikan perkhidmatan serantau bersetuju dengan tuntutan itu.

Ia tidak segera jelas bagaimana GDL dan Deutsche Bahn menyelesaikan isu itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.